Ще си поставите ли ваксина срещу COVID-19
Да

or

Не
гласували: 1,017

Магията на илюстрацията

По мотиви от “Червената шапчица”

От 22 януари в Регионална библиотека „Стилиян Чилингиров” може да бъде разгледана изложбата на Полина Караджова „Детството е приказка без край”, представяща двадесет и пет фотографии, които съчетават илюстрации от световноизвестни романи и приказки за деца и реалната атмосфера на ежедневието. Изведени от страниците на детските книжки, илюстрациите пораждат чрез магията на фотографията ефекта на „разказ в разказа” и вдъхват нов живот на добре познати приказни истории и герои, а идеята е провокиране на детската фантазия и интерес към четенето. Изложбата ще е подредена в Изложбена зала на библиотеката до 6 февруари, а след 22 януари ще може да бъде разгледана и виртуално в сайта, YouTube канала и фейсбук страницата на библиотеката.

Полина Караджова

Полина Караджова е възпитаник на Шуменския университет „Епископ Константин Преславски“ в специалност Педагогика на обучението по изобразително изкуство, има и магистърска степен „Фотография и реклама“. “Това беше едно надграждащо обучение, което сега ми върши чудесна работа във връзка с фотографията“, уточнява тя пред UniMedia. А освен че се занимава с фотография, тя работи като учител по изобразително изкуство на 5-и, 6-и и 7-и клас във II ОУ „Петър Берон“. „Моят син е в такава възраст, че му чета много приказки. И може би точно в този контекст, а и защото по принцип обичам да рисувам илюстрации, разхождайки се сред природата ми хрумна да направя симбиоза между изобразителното изкуство и фотографията. В по-тесен смисъл между илюстрацията и фотографията“, заявява за UniMedia авторът.

По думите й, идеята е героите, които вече са изобразени на лист, да бъдат поставени сред природата. „Когато нарисувах Червената шапчица и я поставихме в гората сред дърветата, тя изглеждаше действително съществуваща. На моя син му беше много интересно“. „Зрителите ще видят нещо, което не знам дали са виждали в Шумен до момента. Нямам претенцията, че откривам нов вид изкуство, по-скоро ще открият синтетично изкуство – връзката между фотографията и детската илюстрация. Ще могат да видят 25 творби в арт пространството на Регионалната библиотека. И ако заведат своите деца, ще бъде още по-хубаво, защото именно те ще се радват да видят героите, за които са чели в приказките“, казва още Караджова и допълва, че основната идея е, децата да се запознаят с положителните и отрицателните герои в приказките, което да ги подготви за живота по-късно. Това според нея е стъпка напред в живота.

По мотиви от “Роня – дъщерята на разбойника”.

Коментари

Няма коментари по темата.

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *