Справя ли се правителството с COVID-19 кризата?

or

гласували: 492

Магическата Мадара

През всички периоди на своето съществуване Мадара е привличала обитатели със своята мистика. Обитавано от хората повече от 5000 години, мястото със своите гори, скали и води е било свещено и магическо за траки, римляни, българи, езичници, християни. Тук са се преплитали пътищата на религии, народи и култури. Култово средище за всички тези народи и вероизповедания, то и сега е притегателно място за посещения от много туристи, които искат да се докоснат до вълшебната сила и енергия на Мадара. По тази причина през 2016 година, юни месец бе поставено началото на Национален средновековен събор „Магическата Мадара”. Времето на събора не е избрано случайно. То е непосредствено около Еньовден – древен празник на лятното слънцестоене, съчетал в себе си и християнство, и езичество, губещ дирите си в предисторически времена.

Третото издание на Национален средновековен събор „Магическата Мадара” ще се проведе на 23 и 24 юни 2018 г. В него ще вземат участие реконструктори и любители на историята от цялата страна, като стремежът ще бъде участници и посетители да се доближат максимално до средновековния начин на живот, да се демонстрират елементи като бит, облекло, кухня, занаяти, ритуали и обичаи, воинско снаряжение и въоръжение, характерни за този период по нашите земи.

Във връзка с Еньовден ще бъдат възстановени и изпълнени ритуали и обреди – християнски и езически, връщащи ни към корените и към българската древност.

От участниците ще бъдат изпълнени и спектакли, които ни връщат в дните на създаване на българската държава и показващи значението на култовото средище Мадара.

Ще продължи традицията да се поставя свещена българска земя в подножието на Мадарския конник – Глобален символ на България от различни български територии, владени от българите през вековете.

Организатори на събитието са Община Шумен, Регионален исторически музей – Шумен и обектът от структурата му Национален историко-археологически резерват „Мадара”, Национално дружество “Традиция” – регионален клон Шумен.

 

 

Коментари

Няма коментари по темата.

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *