С кого трябва да сме? С Европа (зелено) или с Русия (червено)

or

гласували: 1,096

Мадара ви очаква

Националният историко-археологически резерват „Мадара“ ще бъде домакин на седмото издание на Националния средновековен събор „Магическата Мадара“. Той ще се проведе на 19 юни, неделя, като откриването е от 13.00 часа. В събитието ще вземат участие реконструктори и любители на историята от цялата страна, съобщават от пресцентъра на Община Шумен.

В програмата на събора са включени eньовденски обичаи, представяне на облекло, въоръжение и снаряжение, характерни за нашите земи през периода VI – X век, конни традиции на българите и конна езда, грънчарство и керамика през вековете. Предвидени са двубои, битки и демонстрации по боравене с оръжията – сабя, бич, копие, боздуган, щит, бойна брадва и лък. Ще се проведе обучение на деца и младежи по стрелба с лък и фехтовка със сабя. Ще има демонстрации по лагерите на участниците – номадско население и юрта, ромейски походен лагер, лагер на българи от VIII – X век, шатри, павилиони, занаятчийски работилници, сечене на монети, металопластика, плъстене на вълна, дървообработка и др.

В тазгодишното издание на събора ще участват шуменският клуб на Националното дружество „Традиция“ и клубове от страната.

Организатори на събитието са Регионалният исторически музей – Шумен, Община Шумен и НД „Традиция“ – РК Шумен.

Коментари

Няма коментари по темата.

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *