С кого трябва да сме? С Европа (зелено) или с Русия (червено)

or

гласували: 1,362

„Лятно театро“ идва в Шумен

На 18 юни по покана на община Шумен в града пристига единственият по рода си пътуващ фестивал „Лятно театро“, специално за фолклорния празник „Шумла“. Мисията му е да развива публиките в страната, като предлага висококачествени съвременни сценични изкуства.

Програмата в Шумен включва забавления за деца и техните родители между 16 и 18 ч. на поляните зад паметника “Създатели на българската държава”, а входът е безплатен. Програмата на „Лятно театро“ започва в 16 ч. с веселата лятна игротека за малки и големи със Силвето и Жоро от „Малка театрална компания, която е и организатор на фестивала. Забавленията продължават с кукления театър „От Кулата“, изигран от Емо и Жоро от театралната трупа. Третата атракция в програмата е „Театрална рециклажница“ – еко работилница за кукли от рециклирани материали.

Екипът на малка театрална компания

След Шумен турнето продължава в Силистра (29 юни), Нови пазар (30 юни) и Белослав (2 юли). В Дряново ще видят фестивала на 16 юли, а в Тервел – на 22 юли. Бяла да се готви на 23 и 24 юли, а през август турнето ще гостува на 5-и в Шабла, на 12-и в Царево и на 27-и в Смядово. Последната спирка на фестивала е Павликени (12 септември).

Лятно театро“ се организира от „Малка театрална компания– независима организация, работеща в сферата на сценичните изкуства. Създадена е от четирима приятели от НАТФИЗ, влюбени в теaтралната магия и природата на красивата ни планета. Това са режисьорът Емил Йорданов и куклените актьори Десислава Йорданова, Силвия Тенева и Георги Тенев. Основана през 2013-а, компанията работи в посока социално ангажирани представления. Нейн фокус са устойчивото развитие, опазването на околната среда и технологичните иновации. Наред с България, фестивалните участия на трупата включват Белгия, Швеция, Турция и Румъния. Компанията създава първият в света куклен спектакъл с виртуална реалност „Островът на съкровищата v1.0“, а през 2019-а попада в селекцията на Пражкото квадринале – най-големия форум за постижения в сценографията.

Пълната програма на фестивала ще откриете на страницата на „Лятно театро“ във фейсбук: facebook.com/SummerTeatro и на интернет страницата festival.smalltheatrecompany.com.

Медийни партньори на инициативата са БНР, БНТ, Дарик радио и dnevnik.bg.

Фестивалът „Лятно театро“ се осъществява с финансовата подкрепа на Национален фонд „Култура“ и общинските центрове, част от турнето.

Коментари

Няма коментари по темата.

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *