Страхувате ли се от коронавируса?

or

гласували: 706

Лов по време на чума

Експерти от Североизточното държавно предприятие и ОБДХ стартират от днес срещи-обучения с членовете на ловните сдружения и дружините, заради новите случаи на африканска чума по свинете. В момента се изготвя график, като първите събирания ще бъдат в стопанствата, където има доказани случаи на АЧС и са обособени санитарни зони за достъп и лов. През тази седмица експертите ще се срещнат с представители на 28 ловни сдружения, а от понеделник стартират тези с ловците от 388 ловни дружини на територията на СИДП. Първото събиране ще се проведе днес, от 18.00 часа, в залата на ПП „Шуменско плато“ в Шумен.

По време на обученията по места ще бъдат обсъдени новите случаи на АЧС, както и мерките за биосигурност и ограничаване разпространението на болестта. Обсъжда се и идеята на дружините да бъде предоставена безвъзмездно едра и средна строителна дървесина за изграждане на чакала, за да може да се улесни индивидуалния лов. Чрез него ще се намали запаса от дива свиня по места и щетите от заболяването ще бъдат по-малки, смятат експертите. 

Подобни срещи с ловците ръководството на СИДП, съвместно със служители на ОБДХ, проведе и през миналата година. Тогава експертите на предприятието обясниха на хората какво трябва да се направи при намерено мъртво животно или отстреляно по време на лов, от кои части на тялото се вземат проби, по какъв начин и къде се изпращат. Идеята е да се преповторят най-важните неща свързани с болестта и предотвратяване на нейното разпространение, но и да се видят новите моменти, както и ситуацията в страната ни към днешна дата. 

Междувременно в Областната управа днес се проведе епизоотична комисия, на която бе докладвано, че към този момент в шуменско няма данни за заболели прасета от африканска чума. От ОДБХ са изпратили две проби за изследвания – първата се е върнала с отрицателен резултат, а втората все още се чака. Проби се вземат от всички отстреляни прасета от промишлените ферми от умрели животни, както и от кланиците, но към този момент няма потвърждение за болестта.

На територията на областта действат 7 промишлени свинеферми със 75 000 прасета, 12 фамилни ферми с 1500 животни и 16 стада източно-българска свиня край Смядово с около 1000 прасета.

От понеделник специална комисия тръгва по проверки по населените места,по приетите днес решения за превантивна работа от епизоотичната комисия. Областният управител проф. Стефан Желев свиква ново заседание на областната епизоотична комисия на 18 юли от 10 ч.

Коментари

  • иван юли 10, 2019 в 11:58 am

    ОДБХ

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *