Справя ли се правителството с COVID-19 кризата?

or

гласували: 489

Лоби за Военното

Сериозно лоби, което да работи активно за връщане статута на Висшето  военното училище, ще трябва търсят  шуменци, ако искат да запазят научния потенциал в града. Това стана ясно днес на заседанието на постоянната комисия по просвета, образование и наука към Общинския съвет с председател Валентина Тодорова. Преподавателят в днешния Военен факултет проф. полк. Сашо Евлогиев представи пред комисията ситуацията, в която учебното заведение се намира в момента.

Висшето въздушно училище в Долна Митрополия, което също бе преобразувано преди години във Факултет, се бори да си върне статута, но за разлика от Шумен, вече има сериозно лоби. Ако то успее, това би означавало, че заедно с Великотърновския военен университет, ще привлекат студентите от Шумен и местният Факултет ще загине. Заедно с него научният потенциал ще си отиде в търсене на реализация в други градове, коментира проф. Евлогиев.

Мотивите на  Инициативния комитет, оглавяван от проф.  Антон Лазаров от Бургас, за искането за възстановяване статута на Висше училище са свързани с нарастващата потребност от военни кадри за артилерията и инженерните системи. Проф. Евлогиев подчерта, че акредитационната оценка на Шуменския Военен Факултет от 2016 г. е от 9,37 до 9,60 точки, което е най-високата оценка и това може да бъде положителен знак при решаване съдбата на училището.

Писма с искането Инициативният комитет е изпратил до Народното събрание, до президента, до министъра на отбраната. Според Евлогиев дебат по темата ще има в комисията по образование към НС след лятната ваканция.

Според Радослав Узунов шуменският факултет е най-добрият в системата, има департамент по езиково обучение, граждански специалности, добри научни кадри. Разкриването на Висше въздушно училище в Долна Митрополия ще затвори нашия Факултет, прогнозира Узунов.

Живка Тонева изрази обидата си, че Инициативният комитет се оглавява от военен от Бургас, а не от шуменец. Тя подчурта, че в мотивите за исканото възстановяване на статута трябва да бъдат посочени успехите, с които Факултетът се гордее, а не противопоставянето с Долна митрополия. „Трябва да докажем, че от 2002 г., когато бе закрито Военното училище, досега, тази учебна структура не е отстъпила от образователните си цели. Има много неща, които да се отстояват – научен потенциал, център на НАТО, езиков център, акредитационна оценка – всичко това говори за високото равнище на образователния процес и това в документацията и мотивите, трябва да се вижда”, каза Живка Тонева. Тя потвърди, че Общинският съвет ще подкрепи Инициативния комитет, но настоя той да изрази и отношение по проблема, а не само подкрепа.

Комисията гласува единодушна подкрепа на инициативата. Междувременно възникна въпросът работещите научни кадри във Факултета подкрепят ли идеята и биха ли се подписали със собствените си имена. Защото историята помни, че през 2002 г. Висшето военно училище с лека ръка бе закрито не без „помощта” на военния министър, шуменеца Николай Свинаров, а работещите във Висшето училище просто се подчиниха на безумната идея. Днес сме поставени пред факта в скоро време да закрият и Факултета, ако военните продължават да мълчат.

Коментари

Няма коментари по темата.

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *