С кого трябва да сме? С Европа (зелено) или с Русия (червено)

or

гласували: 1,705

Личният арсенал

AR-303269960

Мечтата на средностатистическия българин от фейсбук е пищовите да ги продават в супера и да си гърми с тях по крадци, които му влязат в апартамента или вилата и по транзитни мигранти.

7 421 оръжия се водят на отчет и контрол в ОДМВР- Шумен към 30 юни 2016 година като личен арсенал на физически и юридически лица. Тука не влизат цевите на силовите структури – МВР, армията и съдебната власт, тях не ги казват колко са и сигурно са тайна. На отчет се водят ловните оръжия и оръжията за самозащита. Ловните са 5079, а другите 2342. Ако сравним с дулата от същия период на миналата година ще видим, че броя на оръжията е нараснал със 149.

Цифрата обявявана от МВР е точна само що се отнася до законно притежаваните пушкала. Колко цеви кътат нелегално Делиормана, Герловото и панелките в Шумен един Господ знае. Само от началото на тази година полицията е прибрала 14 незаконно притежавани оръжия и 231 боеприпаси. 24 пък са прибрани от 12 души, които не отговарят на изискванията на нормативната уредба по контрола на общоопасните средства. В най-масовия случай това са хора с разрешителни за оръжие, срещу които е започнало досъдебно производство.

Извършени са 2194 планирани и 678 внезапни проверки на лица и обекти осъществяващи дейности с взривни вещества, оръжия, боеприпаси и пиротехнически изделия, срещу 792 планирани и 138 внезапни за същия период на 2015 г.

На територията на ОД на МВР – Шумен обектите за търговия с оръжие, боеприпаси и пиротехнически изделия са 10. Осем от тях са в Шумен, по един има в Нови пазар и Велики Преслав. Собствениците и продавачите са инструктирани при извършването на търговската дейност стриктно да спазват изискванията на нормативната уредба по КОС.

През първите шест месеца на годината по време на ловните излетни са проверени 54 ловци дни срещу 76 за същия период на 2015 г. Няма констатирани нарушения.
За изтеклия период са съставени 22 акта за нарушения на нормативната уредба по КОС. За същия период на 2015 г. са съставени 27 акта.

Коментари

Няма коментари по темата.

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *