С кого трябва да сме? С Европа (зелено) или с Русия (червено)

or

гласували: 1,786

Летен шопинг

Покана за летен шопинг към жителите на Шумен и региона отправи председателят на Търговско-промишлената палата в турския град Чорлу Иззет Волкан по време на среща с български журналисти, организирана от Българо-турската търговско-индустриална камара (БТТИК). Волкан покани българите от Изтока, които са най-близо до Чорлу да се възползват от възможността за изгодни покупки в рамките на Търговското изложение Чорлу 2018 от 30 юли до 5 август.

 

“Създали сме организация с български туроператори от цялата страна и каним българските клиенти да дойдат при нас на предстоящото Търговско изложение Чорлу 2018.” – заяви Волкан и обясни, че чакат над 300 автобуси с организирани клиенти от България. Разстоянието от Шумен до Чорлу е ок. 360 километра, приблизително колкото до София, но досега градът остава в търговската сянка на Одрин. Ръководствата на Чорлу и на местния бизнес искат да променят това положение и като хвърлят ръкавица на Одрин и подават ръка на българските купувачи.

“Няма начин да купите в Одрин по-евтино продуктите на някои от най-големите световни и европейски брандове просто защото ги произвеждаме тук, в Чорлу.” – обясни пред репортери Иззет Волкан. В икономическата зона на Чорлу работят водещи европейски и световни компании, които имат фабрики в града като H&M, Unilever и много местни марки. Почти всички – над 200 марки ще имат свои щандове в няколкото зони около търговския център “Орион” на площ от ок. 30 хиляди квадратни метра. Очаква се гостите от самата Турция да бъдат над 100 хиляди. “Аз каня всички: елате, защото намаленията, които ще предложим не са предлагани досега” – коментира Волкан на фона на ослабената спрямо еврото и лева турска лира.

За промоцията на панаира домакините са отпечатали хиляди флаери на български език за разпространение в България. “Освен търговията, тук ще има и богата културна програма, всяка вечер ще има изпълнения на различни музикални групи в различни стилове, а за откриването сме поканили Тони, вие, предполагам го знаете, Тони Стораро. Водихме разговори и с Азис, но той се оказа прекалено скъп.” – разказа Иззет Волкан.

Иззет Волкан

Амбициите на 34-годишния Иззет Волкан, който е отскоро на поста си и е вторият по възраст председател на търговска камара в Турция е да превърне Чорлу в трамплин за турския бизнес за България и Европа. Местните власти и бизнесът работят за модернизация на летището, което се намира на 15 километра южно от града така, че да може през следващите години да приема и изпраща полети от и до София, Пловдив и Варна.

Търговско-промишлената камара на Чорлу представи пред журналисти от България и Турция подготовката за Търговското изложение.

Заради бързото си икономическо развитие, започнало от разрастването на града след пристигането на български изселници през 1989 година и изтеглянето на промишлеността от Босфора към Тракия, Чорлу е наричан “малкият Истанбул” с официално население ок. 200 хиляди жители и половин милион по неофициални данни. “Свободната икономическа зона “Европа” е на 4-та по големина в страната, а по икономически ръст градът заема първо място. В местната търговско-промишлена палата членуват 839 промишлени компании, а общо активните членове са 7106. Градът е столицата на текстила в Турция – текстилните фабрики са 274, 95 са кожарските, 36 са производителите на хартия и картон, 149 са химическите предприятия, 133 завода работят в автомобилния сектор. Има организирани пет индустриални зони, както и Европейска зона за свободна търговия. Районът изнася продукцията си в 29 страни. Градът се слави с ниска безработица от 7.3 процента, което го поставя в топ пет на градовете в Турция по заетост.

 

Визитата на българските медии беше организирана от Българо-турската търговска индустриална камара

Визитата на българските журналисти от регионални и централни медии получи широк отзвук в местните медии, в това число в авторитетния вестник “Миллиет”.

Коментари

  • Айсен Али юли 24, 2018 в 9:15 pm

    тел.за пътуване

  • Айсен Али юли 24, 2018 в 9:14 pm

    може ли информация за пътуване за изложението

  • Айсен Али юли 24, 2018 в 9:13 pm

    как мога до се информирам за транспорт и пътуване до Чорле за изложението аз сам от гр.Попово обл.Търговище .. може ли по подробна информация

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *