Ще си поставите ли ваксина срещу COVID-19
Да

or

Не
гласували: 411

Лек спад в Шуменско


7 нови случаи на положителни проби за COVID-19 на лица с адресна регистрация на територията на Шуменска област са регистрирани през последното денонощие в Единния информационен портал, по Информация от РЗИ – Шумен от 23 ноември 2020 година . Общо за последните три дни на седмицата от петък до неделя случаите са 98 (56 в петък, 22 ноември, 35 в събота, 21 ноември). Отчита се лек спад на броя на положителните случаи на 14-дневна база. Преди седмица заразените са били 521 на 100 хиляди жители, докато през тази седмица те са 469.9 на 100 хиляди, коментира д-р Пепа Калоянова, директор на Регионалната здравна инспекция.
За трите денонощия е отбелязан само един положителен резултат на лице под 18 годишна възраст – момиче на 11 години от Шумен. Най-възрастният пациент с коронавирус е жена на 87 години от с. Долина.
Най-голям брой от лицата с положителни проби са от община Шумен – общо 49, като преобладаващата част са от общинския център, регистрирани са два случая в с. Друмево и по един в селата, Царев брод, Лозево, Мадара и Радко Димитриево. В областта най-много за трите дни са положителните резултати в общините Нови пазар – 14, Смядово – 13 и Велики Преслав – 8. Случаите в Каолиновско са 6, 2 има във община Върбица, 3 в община Хитрино, 3 в община Венец.
143 проверки за спазване на противоепидемичните мерки на територията на област Шумен е извършила Регионалната здравна инспекция (РЗИ) за периода 16 ноември 2020 – 22 ноември 2020 година.
Обектите, които са обхванати от ежедневните проверки на територията на гр. Шумен и общините в област Шумен са 62 юридически лица, 61 хранителни магазина, 5 ресторанта, 4 питейни заведения, 3 детски ясли и градини, 3 лечебни заведения и медицински център, по една проверка е извършена в център за социални услуги, обучителна организация, музей, игрална зала и заведение за бързо обслужване.
При извършените проверки се констатира, че работодателите са организирали провеждането на противоепидемични мерки в работните помещения – дезинфекция съгласно алгоритъм на дезинфекционните мероприятия на работните места; недопускане до работните помещения на лица с прояви на остри респираторни заболявания; инструктаж за правилна хигиена; създаване на организация, която да осигури физическа дистанция между лицата най-малко от 1,5 м; осигуряване на лични предпазни средства на персонала в зависимост от спецификата на работа и оценката на риска на работното място (защитна маска за лице, шлем, ръкавици и др.).
По време на проверките инспектори на РЗИ – Шумен са проверили и спазването организацията на работа в хранителните магазини и аптеките, като не допускат лица под 65 години в обектите си по време на посочените в Заповедта на Министъра на здравеопазването часови диапазони.
Броят на проверките за спазване на задължителна карантина от 14 дни за периода 16.11.2020 г. – 22.11.2020 г. е 960, при които не са констатирани нарушения.
Връчени са 1405 предписания, от които 468 бр. на лица, положителни на COVID-19 и 937 бр. на лица, контактни на положителни на COVID-19.
Към настоящия момент под карантина на територията на област Шумен са поставени 1221 лица.
РЗИ – Шумен проследява 16 лица без общопрактикуващ лекар.
Във връзка с динамичната епидемична обстановка от COVID-19 в страната и областта, РЗИ – Шумен апелира за отговорно поведение чрез спазване на мерките за използване на лични предпазни средства, физическа дистанция и хигиена.
Обща е отговорността ни за опазване здравето на околните и близките ни!
Към 10.00 часа в понеделник 224 са настанените пациенти в COVID секторите на МБАЛ – Шумен.
„От тях 6 са в ОАРИЛ, петима са интубирани, съобщи д-р Йорданка Маринова, ръководител направление „Медицинска дейност” в МБАЛ – Шумен. За дните от петък до момента са приети 47 пациенти и са изписани 46. Няма случаи на пациенти, нуждаещи се от хоспитализация, на които да не е осигурено настаняване в болнично заведение. На 20 ноември, петък със съдействието на Националния координационен център двама пациенти са изпратени в МБАЛ – Търговище, на 21 ноември, събота, двама пациенти са хоспитализирани във Варна. „Има задържане на ръста на хоспитализираните, благодарим на гражданите – явно спазват мерките.”- коментира д-р Йорданка Маркова.
В петък са починали 3 – мъж на 62, мъж на 59 и жена на 51 (два от случаите са оповестени в петък). В събота е починал мъж на 67 години. 6 пациенти с коронавирус са починали на 22 ноември, неделя: жена на 57, жена на 46, жена на 44 /медицински специалист във венец/, мъж на 72, мъж на 79, мъж на 36. На 23 до момента има един починал – 1 жена на 75.
Ръководството на МБАЛ – Шумен изказва съболезнования на близките и семействата на починалите.
Починалата 44-годишна жена е медицински специалист във филиала на ЦСНП във Венец, съобщи директорът на ЦСНП д-р Илиян Илиев. Това е втори случай на починал медик от този филиал, преди това е починал фелдшер. „Явно щамът там е по-различен, по-вирулентен, и в двата случая заболяването се разви много бързо, за 4-5 дни.” – коментира д-р Илиев. Починалата медседдтра е била интубирана.

Коментари

Няма коментари по темата.

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *