С кого трябва да сме? С Европа (зелено) или с Русия (червено)

or

гласували: 1,786

Лекарите пред протест

Българският лекарски съюз няма да подпише Националната здравна карта в този вариант, но ако все пак бъде приета, ще обжалваме и ще предприемем протестни действия. Това заяви председателят на БЛС д-р Венцислав Грозев на пресконференция в Шумен, свикана от местната структура,  по повод проекта на Здравната карта. Според него методиката е поставила нови формули и е съкратила леглата някъде до 30 %. „Леглата за ІІІ ниво драстично намаляват за сметка на І и ІІ ниво, което води до намаляване на прогреса и до застой, каза д-р Грозев. Той заяви, че е очаквал областният управител на Шумен да бъде по-категоричен в исканията си към Министерството на здравеопазването, както това е станало в други области.  „Зад парите, стоят живи хора, тръгва се с административни мерки и при тази ситуация Шумен скоро ще бъде в състоянието на болниците във Видин и Враца“, коментира д-р Грозев и уточни, че ако лекарското съсловие иска да се защити, трябва да се противопостави на чиновническите решения.

Според  д-р Красимир Симеонов, председател на РЛК, съсловието и обществеността трябва да обединят усилията си и да се противопоставят на МЗ. Мнението на докторите е, че свиването на структурите и рязането на легла ІІІ ниво означава загуба на кадри и пациенти. Здравната карта трябва да покаже потребноститет на населението и да бъде в полза, а не да обезличи провинцията, каза д-р Симеонов и поясни, че това ще доведе до превръщането на областната болница в общинска, а общинските просто ще изчезнат. „Настояваме да се дадат достатъчно легла и нива на компетентност, без да има ограничения. На Областната комисия по здравеопазване се направихя някои корекции, но това не значи, че МЗ ще ги приеме“, каза Симеонов, според когото тревогата остава.

Лекарите настояват още за основа да се вземат последните три години, а не една, както е сега. На тази база би следвало да се предвидят и предстоящите потребности на здравните заведения. Здравето на пациента е с прироитет, методиката е грешна, защото показва брой легла, а не качество на здравната услуга, тя показва само една рестрикция“, коментира д-р Десислава Найденова, председател на лекарското сдружение в МБАЛ.

Д-р Милен Чолаков отиде още по-далеч, като назова името на виновника за това състояние на здравната система: „Това е Бойко Борисов, който се провали в политиката по здравеапазване. Избра си министри, които не могат да осъществят реформи и това не е наша вина. Липсата на адекватно остойностяване, на качествен управленски екип, на парламентарна подкрепа – е вина на Бойко Борисов. Ако искаме нещо да променим, трябва да помогнем на премиера да реши този въпрос“, каза д-р Чолаков. Той заяви още, че говоренето против лекарското съсловие и обвиняването му в какво ли не, е лоша политика, която настройва обществото против лекарите и попита: „Докога премиерът ще оправя западните Балкани, а няма да оправи здравеопазването“. Той също призова за „дебат“ на жълтите павета пред парламента, тъй като според него, правителството разбирало само от това.

Присъстващите на пресконференцията лекари поставиха въпроси освен по здравната карта и за съществуващите лимити. Д-р Грозев определи лимитите като порок, но припомни, че лекарското съсловие преди години е дало съгласието си за това. Той призова лекарите да бъдат единни, за да постигнат нужните на здравеопазването промени.

Коментари

Няма коментари по темата.

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *