С кого трябва да сме? С Европа (зелено) или с Русия (червено)

or

гласували: 1,954

Лекарите: Иде катастрофа

БЛС предупреждава, че идва катастрофа в здравеопазването

БЛС предупреждава, че идва катастрофа в здравеопазването

От Българския лекарски съюз в Шумен алармираха днес, че здравеопазването в района върви към пълен крах заради рестриктивната политика на правителството. Лекарите призовават за актуализация на бюджета на здравната каса, в която има дефицит от 190 млн. лв.

Те са обидени от тона на премиера Бойко Борисов, с който той подкрепи реформата на министър Москов и отказа актуализацията.

От БЛС-Шумен настояват за връщане на системата за финансиране от 2014 г., за нов здравен кодекс и нови медицински стандарти за диагноза и терапия. “За това не са нужни пари, а само воля на управляващите. Рестрикциите водят до катастрофа.”

Онкологичният център в Шумен ще лекува всичките си болни, независимо от лимитите на здравната каса, и никой няма да чака, а после ще си търси парите по съдебен ред, обяви управителят на здравното заведение д-р Сотир Караниколов.
“Решихме, че не можем да отлагаме лечението на онкоболни хора, за които забавянето е фатално. В началото работехме по две седмици в месеца, през останалото време стоим, спираме терапевтичните схеми на болните. Да, ще имаме надлимитна дейност, но ще водим дела в съда. Ние не си измисляме тези пациенти, не ги създаваме ние”, каза д-р Караниколов.

Медиците от МБАЛ – Нови пазар втори месец получават само 60 % от заплатите си и не знаят докога ще чакат за остатъка. Общинската болница вече трупа дългове за ток и медикаменти. “Отлагаме лечение на осигурени хора, а това води до остри конфликти между лекари и пациенти”, очерта ситуацията директорът д-р Атанас Атанасов.

В МБАЛ – Велики Преслав още плащат заплати, но само заради разкритото психиатрично отделение, което се финансира по друг начин и засега спасява положението.

“Който има брада, трябва да си има и гребенче. Здравеопазването не е прасе да го разпориш, да му идвадиш сърцето и да го направиш на наденици. Защо, питам, всяка седмица се откриват по две нови болници, а не първични практики? Кои са политиците в управителните съвети на тези болници? Защо за едни има лимити, а за други – не? Заради няколко десетки вагабонтина страда целият медицински сектор. Ние няма да споделим отговорността за хилядите смърти и инфаркти от лимити и надлимити”, разпали се д-р Милен Чолаков. Той предупреди, че българските лекари могат да отидат да изкарват хляба си в чужбина, но тук дори филипински доктор няма да дойде.

Коментари

Няма коментари по темата.

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *