Справя ли се правителството с COVID-19 кризата?

or

гласували: 465

Ландшафт

Десислава Лунчева, ландшафтен архитект на Община Шумен

Едновременно с изграждането на тротоари и паркоместа, се налага кастрене, отрязване или преместване на дървета. Зелената система на града е стара и голяма част от дърветата са в края на жизнения си цикъл, заяви зам.-кметът Боян Тодоров на брифинг днес. Освен това многобройни са молбите на граждани за окастряне на огромните корони на места, които застрашават живота и здравето на хората.

Изсичането на дърветата не става своеволно, а поради това, че са стари, опасни и неподходящи като видове за градска среда. Това заяви ландшафтният архитект Десислава Лунчева, главен експерт „Озеленяване”. Тъй като е само от месец на тази служба, самата тя още няма визия какво генерално трябва да се предприеме. Засега само обикаля града и си набелязва материал за изготвяне на визия за зелената система. Такава визия имат много градове, а като пример можем да посочим документът на Бургаската община. Досегашните дървета не са подходящи за улици, трябва друга тенденция, искаме да създадем добра среда, каза Лунчева.

Заради реконструкцията на тротоарите и изграждането на паркоместа ще се наложи премахването на опасни дървета и по ул. „Марица”, особено на тези, които са близко до жилищните блокове. 12 липи и 2 ясена ще бъдат изсечени там и това е съгласувано с живеещите в тези сгради и с домоуправителите.

Златин Кайряков, управител на ОП “Паркове и обредни дейности”.

Отсеченият  дървен материал се съхранява в складове на ОП „Паркове и обредни дейности” и е предназначен за отопление на общински структури. Към момента в предприятието има около 200 т, материалът обаче е от топола и широколистни дървета, които не са подходящи за основно отопление, затова се налага общината да купува допълнително дървен материал за отопление, уточни управителят на дружеството Златин Кайряков. Той заяви, че до месец предприятието ще разполага и с голяма вишка, каквато засега наема от пожарната.

Коментари

  • Ландшафтни идиоти юни 21, 2018 в 10:28 am

    Сигурно и в Ню Йорк секат от Сентръл парк да си оправят отоплението?? Дали? Нямаме визия, но сечем белите дробове на града…нямам думи за коментар на подобно безумие! улица Васил Друмев след настъпилото “осъвременяване” прилича на грозно подобие на улица.

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *