Искате ли да има предсрочни парламентарни избори?

or

гласували: 47

Лазарки в Мараш


Момичешки гласове на лазарки огласиха улиците на село Мараш в съботната утрин на Лазаровден и разнесоха добро настроение и радост в десетки домове в селото. Децата са от фолклорната група в Народно читалище “Христо Ботев – 1907”, чийто председател е кметът на Мараш Красимира Минкова.

 

“Винаги се е спазвала традицията за Лазаровден в нашето село, тази година заради пандемията от COVID-19 е по трудно, има хора, които се притесняват от контакти, затова обявихме предварително записване за тези, които искат да бъдат посетени от лазарки в празничния ден. Сега ни очакват в 20 къщи.” – разказа Силвия Георгиева, която от няколко години ръководи групата.

В 8.30 цялата групичка се е събрала край люлките пред читалището и тръгва с песните си. Основните песни на Лазаровден са благослов за здраве, плодородие и благополучие на дома. На повечето места децата са посрещнати от възрастни хора, моми и момци за женене не се срещат, но възрастните се радват на гостенчетата. Баба Станка се е приготвила предварително, за всяко дете има по звонково левче, шоколадов заек и дъвка. Сред лазарките е и правнучката й. Иван Тодоров пък е съобразил армаганите за лазарките с пандемията, вместо да обикалят с кошница, домакинът е приготвил за всяко дете вързана торбичка с петолевка вътре.

“На другия ден на Цветница отиваме на църква и после на реката в Салманово. Пускаме там венчетата в течащата вода и чието венче стигне най-напред, тая мома ще пристане първа.” Традицията е поддържана откакто е създадено читалището. Хората много им се радват, даряват ги с яйца, пара, плодове. Яйцата ги боядисваме на Велики Четвъртък за Великден.” – разказва ръководителката на малките лазарки Силвия Георгиева.

Коментари

Няма коментари по темата.

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *