С кого трябва да сме? С Европа (зелено) или с Русия (червено)

or

гласували: 1,523

Кьоше за Левски

Оригиналът на паметника на Росица Мишева в Дряново

Оригиналът на паметника на Мишева в Дряново

Бюст паметник на Васил Левски с автор скулптора Росица Мишева да бъде поставен на второ ниво от пешеходната алея на бул. “Славянски” срещу Военния клуб. Това е предложението, което прави до Общинския съвет кметът Красимир Костов. Кметското предложение е отговор на заявление от Марин Казаков, председател на инициативен комитет за бюст-паметник на Васил Левски.

 

В писмо до общината Казаков предложил три варианта за местоположение на шуменския Левски. Като подходящи експертният съвет (каквото и да означава това) определил  точно площадката на второто ниво на пешеходната част от “Славянски” непосредствено до мисленото продължение на ул. “Адам Мицкевич”. Мотивите – близо е до паметниците на Панайот Волов и Лайош Кошут – личности от един и същ исторически период, ще има добро визуално възприемане от основната алея, има място за полагане на венци и достъп за инвалиди.

 

Клонинг на дряновския Левски в Бердянск, Украйна.

Клонинг на дряновския Левски в Бердянск, Украйна.

Като приемливо експертният съвет е оценил и овакантеното навремето от Георги Димитров място пред сградата щаб на Националния военен университет, носещ името на Васил Левски.

 

Монтажът на шуменския Левски заслужава по-сериозна дискусия, тъй като става въпрос за скулптурна конфекция. Известният скулптор Александър Стефанов, автор на Стефан Стамболов от градинката на “Кристал” в София и на Васил Левски и неговите сподвижници в Голям извор отива по-далеч в оценката си за паметникопроизводството и нарича дубликатите на Левски, дело на Росица Мишева клонинги. “Открито се противопоставих на фондация “Васил Левски”, че вместо да работят за него, печелят от светеца” – обяснява в интервю творецът. Според Стефанов фондацията в лицето на нейния председател са напълнили страната и чужбина с копия на вече изградени скулптури за да не плащат и да печелят.

 

Така например релефът от паметника в София бил клониран в Париж и Скопие, а творението на Росица Мишева има шест или седем клонинга на оригинала от Дряново, предстои следващият да бъде в Шумен. По този начин бюст-паметниците приличат на ония чугунени подобия на Ленин, които навремето украсяваха партийни кабинети преди 1989.
Община Шумен вече има едно решение за изграждане на паметник на Левски и неговото ситуиране, дори имаше някакъв безумен проект на проф. Емил Попов и арх. Ива Делова с композиция от десет души, сред които не личеше кой е Апостола. Класиран на първо място след конкурс. Според този проект паметникът трябваше да бъде пред съдебната палата на мястото, където навремето беше събореният паметник на Васил Коларов, а сега има слънчев часовник.

 

"Клонинг" на Апостола в Босилеград. Следващият ще бъде в Шумен.

“Клонинг” на Апостола в Босилеград. Следващият ще бъде в Шумен.

VL2

Проект за паметник на Левски, спечелил първо място през 2007 година с автори проф. Емил Попов и арх Ива Делова.

VL3

Един от дефектите на победителския проект от 2007 беше, че не си личи добре кой в тълпата е Левски.

Коментари

Няма коментари по темата.

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *