С кого трябва да сме? С Европа (зелено) или с Русия (червено)

or

гласували: 1,954

Къщички на ужасите

BOY

Гардове на частна охранителна фирма в Шумен са били повикани от възпитателка да “респектират” младеж, настанен в Центъра за настаняване от семеен тип на деца и младежи – ЦНСТДМ-3. Това става ясно от изнесените от Държавната агенция за закрила на детето резултати от проверка в ЦНСТДМ-3 с ръководител Иван Иванов. До май месец ръководител на центъра е била Марина Андонова, сега ръководител на ЦНСТДМ-1, където също върви проверка за упражнявано насилие.

Проверката в “Къщичка” №3 започнала след сигнал с входящ № 98-00-176/27.05.2016 г. от координатора на Националната телефонна линия за деца 116 111. На 23 май 2016 на горещата линия се обадил гражданин, който пожелал анонимност. Той споделил, че през нощта на 22.05.2016г. върху четири деца, настанени в ЦНСТДМ – Шумен, е упражнен физически и психически тормоз от страна на възпитателка и от представители на охранителна фирма.

В сигнала се посочвало, че повод за насилието е това, че две момчета са употребили наркотици, поради което са били откарани в медицинско заведение. Възпитателката е посетила болничното заведение и е упражнила физическо насилие над едно от момчетата. Към 04.00 часа същата жена, придружена от представители на охранителната фирма, е събудила всички деца от центъра и е “проявила грубо отношение към част от тях, както и е упражнила физическо насилие над две момичета”. Охранителите ступали едно от момчетата, за което източник от “Къщичката” твърди, че било наркоман. В разговора по телефона се включило и дете от настанените в центъра, което потвърдило думите на гражданина и добавило, че и друг път се било случвало възпитателката „обижда, повишава тон и посяга“ на децата.

Проверката по сигнала установила, цитираме съобщението на Държавната агенция за закрила на детето, че “персоналът не съумява да гарантира спазването на въведените вътрешни правила и дневен ритъм за децата, като определен час за хранене и лягане, чрез които да се осигурят взаимоотношения от семеен тип.”

Не била въведена менторска система или референтен възрастен, с когото децата да изградят доверителна връзка. На хартия били разработени са процедури по стандартите за социални услуги за деца, но на практика те не се спазвали.

Публична тайна е, че децата в центъра проституират и употребяват наркотици, но според протокола от проверката органите по закрила и родителите не били уведомявани за всички случаи на деца в риск. Не се оказвала достатъчно социална и психологическа помощ на децата, които употребяват наркотични вещества и имат сексуални контакти с възрастни мъже, както и не се търсело съдействието на ОЗД за насочване на децата за ползване на социални услуги в общността.

Следващата важна констатация е, че служителите не са преминали въвеждащо или специализирано обучение, не е провеждана супервизия, независимо трудностите, които срещат в работата си с деца с проблемно поведение. Част от тях не били запознати с признаците на различните видове насилие. Проверяващите установили, че “в Център за настаняване от семеен тип за деца и младежи № 3 – гр. Шумен е нарушено правото на детето, регламентирано в чл. в чл. 3 и чл. 19 от Конвенцията на ООН за правата на детето, във връзка с чл. 10, ал. 1 и чл. 11, ал. 2 от Закона за закрила на детето, поради това, че от страна на ръководството на Центъра не са предприети необходимите мерки и действия за гарантиране на висшия интерес на настанените в ЦНСТДМ, деца.”

Двама от служителите в центъра имали информация за случващото се физическо насилие над деца, но въпреки това не сигнализирали нито Дирекция “Социално подпомагане”, нито МВР, нито Държавната агенция за закрила на детето за случващото се зад стените на “Къщичката”. Ето и пълният текст на информацията за проверката.

Коментари

  • Тодор август 4, 2016 в 8:09 pm

    Изкорениха старата добра и работеща система на детски домове. Сега се търси “сензацията”, че има нередности.

  • to response 2 август 4, 2016 в 4:23 pm

    Е като толкова ти е важно коя фирма е мини и виж сам. Или реклама ще си правим.

  • гущера август 3, 2016 в 7:40 pm

    Коя е охранителната фирма питам аз? И защо “гардовете” ще бият деца?

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *