С кого трябва да сме? С Европа (зелено) или с Русия (червено)

or

гласували: 1,705

“Къщичките” на търг

IMG_9701

Ръководител на трите центъра до май т. г. беше Марина Андонова, сега шеф на ЦНСТДМУ-1, където гръмна скандалът със аудио записа. Резултатите от проверката вече би трябвало да са готови, а Андонова твърди, че записът е монтаж.

 

Община Шумен ще предостави доставянето на социални услуги да деца и младежи с увреждания в два от центровете за настаняване от семеен тип – 1 и 2 на външен изпълнител. Това става ясно от обявения на сайта на кметството конкурс за предоставяне на социални услуги в две от “къщичките”. ЦНСТДМУ 1 е центърът, където гръмна скандала с аудиоклип, на който възпитателка нарича питомец на заведението животно и го плаши с убийство.

“В конкурса могат да участват български физически лица, регистрирани по Търговския закон и юридически лица, физически лица, извършващи търговска дейност и юридически лица, възникнали съгласно законодателството на друга държава-членка на Европейския съюз, или на друга държава от Европейското икономическо пространство. Кандидатите трябва да са регистрирани в Агенцията за социално подпомагане за предоставяне на социалната услуга „Център за настаняване от семеен тип за деца/младежи с увреждания“ и да притежават лиценз от Държавната агенция за закрила на детето.” – се казва в обявата за конкурса.

При проверката в третия център, където пък стана ясно, че възпитатели са прибягвали към услугите на частни охранители за да укротяват младеж в “къщичката” Държавната агенция за закрила на детето обяви, че персоналът е необучен. Затова сега от кандидатите за възлагане на изпълнението общината иска да имат опит в представянето на социални услуги за деца и младежи с увреждания, да имат работен капацитет и подходяща квалификация на персонала, организационет капацитет, както и финансов ресурс. Капацитетът на ЦНСТДМУ 1 и 2, които се намират на ул. “Одрин” и “Родопи” е за по 14 деца.

“Център за настаняване от семеен тип за деца/младежи с увреждания” е социална услуга от резидентен тип, в който се създава среда, близка до семейната, при която децата/младежите получават необходимата им индивидуализирана грижа, подкрепа за личностно развитие и за изграждане на умения за самостоятелен и независим живот. ” – се казва още в обявата за конкурса.

Досега доставчик на услугата беше Община Шумен. При успех на конкурса тя ще финансира дейността с финансови средства от бюджета си, съобразно годишната субсидия от Републиканския бюджет, според установените в съответната финансова година стандарти за издръжка на делегирана от държавата дейност “Център за настаняване от семеен тип за деца/младежи с увреждания”. Размерът на средствата за периода от 1 октомври 2016 до 31 декември 2016 г. е както следва: ЦНСТДМУ 1 – 34 006 лв., в т.ч. средства за издръжка: 32 620 лв. и средства за месечна помощ на ученик: 1 386 лв.; ЦНСТДМУ 2 – 34 006 лв., в т.ч. средства за издръжка: 32 620 лв. и средства за месечна помощ на ученик: 1 386 лв.

Договорът, който ще бъде подписан с победителя е до 31 декември 2019 година. Документи се приемат до 17.30 часа на 14 септември.

Коментари

  • Очевидец август 7, 2016 в 2:50 am

    За тези мижави пари – НПО? Мисия невъзможна.

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *