С кого трябва да сме? С Европа (зелено) или с Русия (червено)

or

гласували: 1,924

Културата при Войников

Комисията по култура към Общинския съвет в Шумен с председател Венцислав Венков направи днес изнесено заседание в къща-музей „Д. Войников”. Идеята възникна заради двете големи годишнини, които ще честваме тази година – 140 години от смъртта на Войников и 185 години от рождението му, както и заради проблеми по сградата на музея.

Заседанието започна по злободневна тема с питане на Венков към зам.-кмета Найден Косев поради каква причина танцов състав „Луди млади” не бяха допуснати до сцената по време на откриването на Арена Шумен, въпреки, че са били поканени лично от кмета Любомир Христов.  По време на целия спектакъл децата, облечени в носии, чакаха да ги извикат на сцената, но после са им казали, че няма да участват. Найден Косев заяви, че това не е грешка, защото ансамбълът бил от 100 деца и нямало възможност да излязат всички на сцената. „Поканихме децата и му предложихме /на художествения ръководител б.а./ ако има пролука, да ги пуснем. Те не бяха предвидени в концерта.”, каза Косев. Той допълни, че общината ще направи отделен концерт на състава, но това едва ли ще размие разочарованието на децата.

Заседанието продължи по текущия дневен ред. Стана ясно, че изпълнението на бюджета в частта му за култура се движи равномерно и към полугодието е изпълнен на 52 процента. Уточнено бе, че ще има достатъчно средства за културните събития до края на годината. Отчетени са малки икономии във връзка със забавянето на изграждането на паметника на 7-и пехотен полк и на конкурса за имитатори на Тодор Колев. Средствата за паметника са налични и ще бъдат използвани при готовност за реализацията на проекта. Конкурсът за имитатори се е отложил заради разногласия по начина на провеждането.

Красимира Чалъкова, уредник в къща-музей „Д. Войников”, припомни важни дати и събития от живота и дейността на Добри Войников. Идеята за изнесеното заседание бе и във връзка с проблемите в сградния фонд. Стана ясно, че покривът има нужда от ремонт. Засега няма сериозен теч, но има индикации и трябва да се вземат мерки. Чалъкова заяви, че директорът на РИМ Даниел Руменов е поел ангажимент да извърши ремонта със средства на музея. За това ще са необходими 2-3 хил. лв., което не е голяма сума при факта, че приходите от посещения са доста добри. Ремонтът ще започне в началото на есента. На ремонт подлежи и зидът, който опасва къщата. Чалъкова поиска съдействие да се орежат диворастящите орехи от южната страна на музея и да се отвори изглед към ул. „Христо Ботев”, а защо не и вход при съществуващо каменно стълбище.

Комисията разгледа експозицията, а накрай Чалъкова почерпи гостите си с дъхава пита.

Коментари

Няма коментари по темата.

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *