Справя ли се правителството с проблемите пред България?

or

гласували: 430

Кулинарни изкушения на „Шумла“

Вкусни изкушения привлякоха любителите на добрата кухня и на домашно приготвената храна на кулинарната изложба „Пътуване във времето“, която се проведе през втория ден на фолклорния фестивал „Шумла“. Ястия от месо и зеленчуци, приготвени на пещ, на скара, тестени изделия, баници, сладкиши, торти и обредни хлябове подредиха 22 групи участници от читалища, неправителствени организации и детски градини на алеята към паметника „Създатели на българската държава“.

Жури с председател д-р Ивелина Ефтимова, етнолог и преподавател в ШУ „Еп. К. Преславски“ класира участниците:

Майсторското отличие за първото място в категорията „Духът на миналото“ получиха участниците от НЧ „Светлина 1927“ от суворовското село Изгрев, които представиха разнообразие от вкусни гозби под мотото „Аз помня и предавам“. На второ място беше класиран кулинарният клуб към НЧ „Градина – Върбица – 1894“ в село Върбица, община Горна Оряховица. Те са познати в цялата страна като организатори на празника на дрипавата баница – най-обичаното от българите кулинарно изкушение. Журито реши да даде две трети награди. Те са за коледната трапеза, представена от НЧ „Св. Св. Кирил и Методий“ в шуменското село Лозево и за гергьовденската трапеза на НЧ „Пробуда-1927“ в село Радко Димитриево.

В категорията „Младежки и семейни кулинарни работилници. Весело и вкусно“ първото място е за участниците от НЧ „Просвета -1908“ в село Мадара, които бяха подготвили разнообразие от сладкиши за детско парти. Втората награда е за НЧ „Просвета-1926“ в кв. Макак, които за поредна година представят гозби, приготвени от баба, мама, деца и внуци. С трета награда бяха отличени децата от Центъра за деца “Слънчево детство” в Шумен за техните тестени сладки и солени изделия.

За поредна година майсторите кулинари от фолклорната група „Лудоселци“ към НЧ „Развитие-1897“ в село Дибич направиха истинска атракция със своята „Месарница на барбекю“ и бяха отличени с отново с първата награда в категорията „Кулинарна революция. Иновативна кухня“. Второто място е за капанската софра на групата за автентичен фолклор „Капанци” при Народното читалище „Искра 1893” в село Паламарца, община Попово. На трето място останаха участниците от НЧ „Стилиян Чилингиров-1963“ в Шумен.

Дъждът вече спря, а музиката, народните песни и танци, игрите и забавленията за малки и големи събрат отново шуменци и гостите на града на поляните край паметника „Създатели на българската държава“. Близо 1000 са участниците, които ще излязат днес и утре на фестивалната сцена.

Програмата на фестивала до края на днешния 18 юни и в събота (19 юни):

18 юни (събота)

16.00 ч. – 18.00 ч. – Забавления за деца /игри, анимации/. Куклено-театрален спектакъл „От кулата“, Арт ателие „Театрална рециклажница“ с “Малка театрална компания”, част от пътуващия фестивал “Лятно театро”

17.45 ч. – 18.00 ч. – Представяне на народни носии на сцена

18.00 ч. – Концерт на детския танцов ансамбъл „Веселяче“

19.00 ч. – Концерт-спектакъл на фолклорния ансамбъл „Пазарджик“

20.00 ч. – 23.00 ч. – Празнично веселие с оркестър „Млади тракийци“

с ръководител Божидар Стрехин и гост изпълнител народната певица Ваня Вълкова

19 юни (неделя)

10.00 ч. – 11.00 ч. – Урок по танци с клубовете, участници във фестивала

11.00 ч. – 13.00 ч. – Закриване на фестивала с концерт на детския танцов ансамбъл „Звънче“ и ансамбъла за народни песни и танци „Мадара“ь

Коментари

Няма коментари по темата.

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *