С кого трябва да сме? С Европа (зелено) или с Русия (червено)

or

гласували: 1,925

Кубик вода 5,464 лв.

Обществено обсъждане на изменение на цената на водата за 2024 г. ще се състои на 30 ноември в сградата на Комисията за енергийно и водно регулиране в София. Предложението е кубик вода в Шуменско да струва 5,464 лв. Промяната на цената ще влезе в сила от Нова година, а завишението е 0,32 лв. спрямо сегашната цена за битовите абонати от 5,14 лв. на кубик.

Новата цена бе утвърдена от КЕВР на 30 юни тази година, заедно с Бизнес-плана на водното дружество за периода 2022-2026г. Планът на няколко пъти бе отхвърлян от местната Асоциация, но впоследствие, въпреки единодушното несъгласие на общините, бе одобрен от енергийния регулатор.

След общественото обсъждане на закрито заседание КЕВР ще измени служебно цените на ВиК услугите на водните дружества в цялата страна, заложени в бизнес-плановете. Според доклада на КЕВР новите цени са съобразени със социалната поносимост на база извършен анализ. За района на ВиК Шумен социалната поносимост е изчислена на 6,223 лв., сочат данните на НСИ, които КЕВР ползва.

Поканата за общественото обсъждане на новите цени на водата е публикувана на сайта на комисията, там са поместени докладът и проектът за решение.

Ако искате да наблюдавате цялото обществено обсъждане, може да го направите в интернет страницата на КЕВР в раздел „На живо“ – https://www.dker.bg/bg/na-zhivo.html

Коментари

Няма коментари по темата.

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *