С кого трябва да сме? С Европа (зелено) или с Русия (червено)

or

гласували: 69

Ксенофоб* с условна

За първи път в Шуменския съдебен окръг е произнесена присъда за престъпление от ксенофобия. Осъденият днес е 24-годишен шуменски хулиган Николай Н., който през 2016 г. набил двама души, защото не му харесват. Единия го бил три пъти. Втората му жертва е французин от Свидетели на Йехова.

През февруари 2011 г. пък бащата на Николай беше осъден за опетняване на българския национален флаг на 16 ноември 2010. Тогава мъжът беше провесил на балкона си знамето на Република България с пришити към него черен орел с лавров венец и пречупен нацистки кръст.

Николай Н. ще търпи наказанието по две обвинения – за причиняване на средна и лека телесна повреда на двама мъже по хулигански и ксенофобски подбуди. Срокът на отлагане на наказанието е 5 г., през които Николай трябва да прави и на мишката път, за да отърве кожата от затвора. Съдът е уважил и гражданските искове на двамата пострадали.

От 7 януари до 29 януари 2016 г. побойникът срещнал няколко пъти непознатия за него Ст. Д. Още при първата случайна среща той бил подразнен, че непознатият го гледал и въпреки обясненията му, че се е припознал, го ударил. След няколко дни отново последвала случайна среща между двамата в търговски обект в Шумен. Без да каже нищо, Николай ударил няколко пъти нарочения от него Ст. Д. Той паднал върху стъклената витрина на магазина и тя се строшила. С удари Николай изхвърлил пострадалия на улицата и му счупил носа.

В края на януари 2016 г. подсъдимият видял жертвата си на автобусна спирка в града. С удар в лицето Ст. Д. бил съборен на земята. Придружаващите побойника двама мъже ритали падналия на земята шуменец, който подал сигнал на 112, след като нападателите му си тръгнали.

На 30 юли 2016 г. в Градската градина в Шумен Николай Н. нападнал разхождащ се по алеите чужденец – Жереми Пети, който му предложил листовка по повод конгрес на “Свидетели на Йехова”. С ритник в главата 24-годишният подсъдим ударил жертвата си, който останал неподвижен на земята и в кръв. На пострадалия се притекли на помощ двама полицаи, които видели инцидента, но Николай успял да избяга от местопроизшествието.

Съдебномедицинските експертизи на двамата пострадали от агресията на побойника доказват, че нанесените от него телесни повреди са една средна и две леки. Причина за престъпленията според обвинението са грубото незачитане на физическата неприкосновеност на личността, закона и правовия ред.

*Ксенофобия означава омраза към чужденците и всичко чуждо

Коментари

  • Шуменец януари 17, 2018 в 10:10 am

    Ами дано някой ден този съдия дето му е дал условна да го набият,че да не може да седне на задника си .Да му начупят зъбите и носа,че да не може да се погледне в огледалото.Тогава може да дава правосъдие.(ако може)

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *