С кого трябва да сме? С Европа (зелено) или с Русия (червено)

or

гласували: 509

Кръстът във фризера

Комисията по култура на Общински съвет в Шумен на днешното си заседание се въздържа от гласуване на докладната за издигане на 30-метров кръст на Шуменското плато. Въпреки промяната на текста на докладната, в която вече  липсва текст, че общината трябва да осигури средства, на вносителя бе препоръчано да предприеме стъпки за придобиване на обществен консенсус по казуса. Комисията ще препоръча и на Общинския съвет да се въздържи от гласуване по тази точка и да замрази идеята.

Мотивите на председателя на комисията Венцислав Венков бяха, че докладната изпреварва много предварителни стъпки, които е трябвало да бъдат изпълнени. Пропуснато е да се иска мнението на Варненската и Великопреславска митрополия, предложението не е минало през Художествения експертен съвет. Венков припомни, че има много инициативи за изграждане на храмове – в кв. „Тракия“, в с. Вехтово, в Каолиново,  но дарителството не е това, което е било през Възраждането. Във всичките тези случаи се стига до искането на средства от общината. Венков препоръча да се направи обсъждане на идеята, да се произнесе Експертният  съвет по устройство на териториите. Идеята е добра, но трябва да бъде предхождана от много стъпки, докато се стигне  до решение, коментира Венков.

Проф. Добрин Добрев също изрази становище за замразяване на идеята към този момент. Според него мястото на подобен кръст не е на Шуменското плато, а край Плиска, някъде над Кирека. Има легенда, че цар Борис, покръстителят на българския народ, на това място е доживял дните си, каза проф. Добрев и уточни, ч в този случай мнение  и становище трябва да се иска и от община Каспичан.

Против идеята се изказа и Деан Станчев от ВМРО. Според него допитването до митрополията е трябвало да предхожда докладната записка.

Настроенията във Фейсбук анкетата по повод идеята за издигане на кръста са доста показателни и съответстват на намерението на комисията по култура да замрази проекта. „За“ издигането на кръста са гласували 93 души, „Против“ са 631 и 10 са без мнение.

Комисията по култура обсъди и отчета на Общински фонд „Култура“. Приети бяха и поправки в Правилника в областта на литературното творчество, според които авторите ще могат да правят по два тиража. Първият, в рамките на отпуснатите средства от Фонда, ще бъде с логото на община Шумен и ще се разпространява безплатно. В случай, че авторите са си осигурили допълнителни средства, с тях ще се издава вторият тираж, без лого на общината и с корична цена. Тези бройки ще могат да се разпространяват в търговската мрежа. Това оскъпява тиражите, но друга възможност няма, каза зам.-кметът по култура Найден Косев.

Комисията по култура определи и журито за определяне на носителите на Наградата на Шумен. То ще се състои от 15 души и в него влизат цялата комисия по култура, с председтел Венцислав Венков, един представител на общината – Десислава Златева, началник отдел „Култура“. Творческите съюзи са предложили следните имена: доц.д-р Живко Жечев, преподваател в Шуменския университет, специалист по художествено слово, Дияна Христова – зам.-директор на ДКТ „В. Друмев“, Иван Карадочев – литературен критик и културолог като представител на Дружеството на писателите в Шумен, Теменуга Христова – художник и преподавател в школата по изкуства – предложена от Дружеството на художниците, проф. Кина Вачкова – лингвист и краевед – представител на НЧ „Д. Войников“, Деян Евтимов – художник, директор на Художествената галерия и  арх. Георги Маринов – представител на Камарата на архитектите. Тъй като предложенията бяха 8, а местата за художествено-творческите институти 7, от предложенията отпадна Мария Йорданова, директор на Личностния център за развитие – ОДК.

Председател на журито по право е председателят на Комисията по култура – Венцислав Венков.

На сайта на общината в рубриката Общински съвет са публикувани предложенията за носители на Наградата на Шумен в областта на културата и изкуствата.

Журито ще заседава на 05.04.2018 г. от 10,30 ч. Тогава ще бъдат определени носителите на Наградата на Шумен.

Коментари

  • Иджлял Кузан от Загориче март 26, 2018 в 8:50 am

    По нито една тема нито един коментар, голям журналистически успех!

    Шмоко.бг: Читателите знаят, че това не е сайт, който прави трафика си основно от хейтърски фекалии във вид на коментари и, че администраторският екип на Шмоко.бг не толерира подобно поведение на анонимен тролинг. То анонимен, анонимен, колко да е анонимен. Винаги знаем кой стои зад коментара. Първо като IP – а оттам нататък… Има си начини. :-p Ето, вие сте пример за тотална потребителска шизофрения. Пишете се Иджлял Кузан от Загориче, вписвате мейл e.dencheva@mail.bg, пък абонатът на Нетуъркс, който ползва IP адрес 79.100.178.59 е със съвсем различно име. Хубав ден и на вас!

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *