С кого трябва да сме? С Европа (зелено) или с Русия (червено)

or

гласували: 1,954

Кръгла маса на тема „Нашата Европа“   

Ученици от пет шуменски училища участваха в кръгла маса на тема „Нашата Европа“, с акцент изборите за Европейски парламент, която се проведе под патронажа на областния управител проф. Добромир Добрев в пресклуба на БТА в Шумен. В дискусията се включиха преподавателят от Шуменския университет „Епископ Константин Преславски“ доц. Юрий Проданов и началникът на Регионалното управление на образованието Кремена Маринова. По темата дискутираха ученици от ППМГ „Нанчо Попович“, СУ „Панайот Волов“- Шумен, СУ „Сава Доброплодни”, СУ „Йоан Екзарх Български“ и ПЕГ „Н.Й. Вапцаров“. Младите хора за втори път участваха в дискусия по темата, като първата дискусия се проведе в Деня на Европа.

„Може би от темата „Моята Европа“ към изборите за Европейски парламент трябва да тръгнем от голямото разнообразие в Европа и нещото, което ни обединява – общите ценности. Това са трите стълба – живот, свобода и частна собственост, върху които Джон Лок изгражда теорията си за обществения договор“, заяви в началото на дискусията областният управител проф. Добромир Добрев. Той провокира младите хора към участие в дебата с три въпроса- ще има ли консенсус за продължаване на европейската интеграция след тези избори, ще се стигне ли до реализацията на идеята за създаване на европейски въоръжени сили като стълб в отбранителната способност на НАТО и ще продължи ли напред с развитието на Европа с идеята за федерализация на Европа.

Доц. Юрий Проданов постави акцента върху разликите във възможностите между различните поколения. „Вашият красив житейски шанс е да живеете в един свят, в който граници почти не съществуват и единствените граници са тези, които самите вие си поставяте вътре във вас. Много е хубава темата „Нашата Европа“, защото аз си мисля, че пък на вашето поколение е дадено да разбира този континент като свое пространство, като пространство, което не е зад някаква граница, а в което можеш да отидеш където си искаш, защото си част от него, то е твое“, каза доц. Проданов.

Темата провокира много и различни по своя характер въпроси сред младите хора. Учениците представиха вижданията си по казуса за ниската избирателна активност и причините за този факт, за гласуването като граждански дълг и важността на всяко мнение, за дезинформацията и нейното влияние сред общността. Те говориха за необходимостта от по-добра информационна кампания за алтернативите и възможностите, които получават младите хора от Европейския съюз, за повече активност и интерес сред младежите по политическите процеси в страната и Европа. Учениците предложиха да се обсъди възможността в училище да се получава повече информация по тези теми и проблеми. Тези въпроси, както и за това до колко тази цел е постижима чрез предмета „Гражданско образование“, ще бъдат тема на дискусия за трета кръгла маса.

 

Коментари

Няма коментари по темата.

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *