С кого трябва да сме? С Европа (зелено) или с Русия (червено)

or

гласували: 1,786

Кръгла маса за уличните кучета

Община Шумен беше домакин на кръгла маса на тема: „Овладяване и намаляване популацията на безстопанствените кучета на територията на община Шумен“. Целта на форума беше да бъдат дадени насоки за подобряване на работата на всички звена и институции, ангажирани с овладяване и намаляване на популацията на безстопанствените кучета, съобщават от пресцентъра на общината. Беше представен модела на публично-частно партньорство между Община Шумен и Сдружение „Надежда за животните“ за съвместната дейност и прилагането на добрите практики в Общинския приют за бездомни животни „Тонка Петрова“.

При откриване на срещата кметът проф. Христо Христов, заяви: „Вярвам, че заедно можем да утвърдим мерки на общинско ниво, за да осигурим по-добри възможности за работа на приюта, но и по-добро бъдеще на всички животни, останали без дом. Всички тук сме наясно, че има такива които работят реално по проблема, но и такива, които пренебрегват ситуацията. Важно е по проблема с бездомните животни да се работи на различни нива, за да бъдат постигнати резултати“.

В срещата участваха зам.-кметът по „Социална политика и здравеопазване“ д-р Светослава Хайнова, управителят на  Сдружение „Надежда за животните“ Златина Пенева и Катрин Флюкигер – представител на Немско сдружение „Повод за надежда“.

Популацията на безстопанствените кучета включва изоставени, изгубени, родени на улицата и домашни кучета, оставени на обществени места без надзор, които водят до рискове за населението, като се създава опасност от пренасяне на заразни и паразитни болести, нападения, ухапвания и предизвикване на пътнотранспортни произшествия, замърсяване на околната среда. Безстопанствените кучета създават дискомфорт, провокиран от шума, който създават и предизвикват страх сред гражданите.

В дискусията активно се включиха представители на Областната дирекция по безопасност на храните, ветеринарни лекари, неправителствени организации, ангажирани с проблема на безстопанствените кучета, представители на общинска администрация, общински съветници, кметове и кметски наместници. Те коментираха, че овладяването на проблема би станало реалност  чрез прилагане на механизми за ефективен контрол и намаляване на популацията на безстопанствените кучета на територията на общината, предвидени в българското законодателство, повишаване културата на отглеждане на домашни кучета и насърчаване на тяхната кастрация и регистрация.

 

Коментари

Няма коментари по темата.

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *