Страхувате ли се от коронавируса?

or

гласували: 548

Крепостни селяни

Разследващите имат доказателства за 23 договорни ипотеки, в част от случаите получателите на заеми са изгубили имотите си, но са оставени да живеят в тях под наем.

Няколко десетки жители на село Лятно и близките Долина и Църквица са били държани във финансово подчинение и са плащали жестоки лихви на нелегално действащ лихвар в селото. Част от тях са се разделяли с коли и имоти, а случаят излязъл след реализация на сектор “Противодействие на икономическата престъпност” към ОДМВР – Шумен.

Първоначални щрихи за мащаба на лихварството дадоха на съвместна пресконференция шефът на ОДМВР ст. комисар Ялчън Расим и ръководителят на окръжната прокуратура прокурор Маргарита Георгиева. Незаконната банка е била въртяна от 33-годишния Адил Ахмед Динар, син на кмета на Лятно Ахмед Динар. Според предварителната информация полиция и прокуратура не са установили данни за каквато и да е съпричастност на бащата към действията на Адил.

 

 

Работата по случая започнала след получен преди време сигнал за извършване на незаконни банкови сделки от жител на село Лятно. Сигналът е докладван на прокурор в окръжната прокуратура в Шумен. По заведената преписка е образувано досъдебно производство за извършено престъпление по чл. 252 от НК. Предприети били оперативни действия за разплитане на случая. В ранните сутрешни часове в сряда служители от сектора са престъпили към претърсване на имот на кмета на Лятно, в който живее и синът му.

По време на претърсването и процесуално- следствените действия били намерени и иззети 31 банкови карти, собственост на различни лица, писма от банки с посочени пин-кодове на банкови карти, 11 чужди документи за самоличност (лични карти), нотариални актове на имоти, „запис на заповеди“, договори между които и 22 ипотечни, три тефтера с вписани имена на лица и различни суми, извлечения от банкови транзакции. В имота са намерени още множество чужди предмети, вещи и документи.

Иззети били ключове за 27 моторни превозни средства, в дворно място към имота на 33-годишния са открити четири мотопеда, три мотоциклета и пет моторни превозни средства различни марки и модели, също чужда собственост.

В къщата са намерени седем преносими компютъра, 13 мобилни апарати, 19 свидетелства са регистрации за моторни превозни средства – 17 от тях български, две с немска регистрация. Иззети са множество златни накити- пръстени, обеци, гривни и синджири, сумата от 28 920 лева и 500 паунда. Открити и иззети са четири броя газови пистолети, 51 патрона с различен калибър (22, 25, 7,62 х54 и 9х19). Разпитани са били свидетели, някои от тях пред съдия в Окръжен съд- Шумен. Адил Динар е задържан за срок до 24 часа в полицейското управление в Шумен.

Като най-мащабен от много години насам определиха лихварския случай в лятно ст. комисар Расим и прокурор Георгиева. Хора взимали пари назаем за различни нужди. Така например срещу 5 хиляди лева за сватба оставяли в ипотечен залог къщата си. Част от “кредитополучателите” се простили с имотите си, но благосклонно били оставени да живеят в тях вече под наем, събиран от лихваря.

Заради неиздължена сума например с имот декар и половина и къща се разделил 25-годишният Айджан Р. от Църквица. 50-годишните Ферхан и Халиме А. изгубили къща с гараж и стопански постройки в Лятно. Сред ипотекираните имоти има два краварника. Условията са били индивидуални, лихвата е вървяла на ниво ок. 10 процента за месец. На някои длъжници, като Тодор А. от Долина например са правени “отстъпки”. С изменение в договорната ипотека дължимата сума скочила от 3400 на 5000 лева, но били дадени “още пет” месеца за издължаване.

Хората в селото не са се оплаквали, защото Адил е бил единственият, на когото можело да разчитат като им потрябват пари. Издължавали се и след време пак опирали до него. От тия, които имат сигурен доход като детски и социални помощи Адил Динар събирал сам вноските – държал у себе си банковите им карти и в късните часове на деня пристигал в Шумен и от различни банкомати теглил дължимите суми. В работата на “финансовата институция” е имало и известен елемент на властова зависимост. Въпреки, че кметът на Лятно бил непричастен към случая, за хората не било без значение, че лихварят е кметски син, това предизвиквало допълнителен респект у кредитополучателите.

След започналото разследване Адил Динар е оказал пълно съдействие на разследващите и е дал разяснения по дейността си. У него са намерени три тефтера, документиращи незаконната лихварска дейност, първите записи са датирани към 2013 година.

Коментари

Няма коментари по темата.

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *