С кого трябва да сме? С Европа (зелено) или с Русия (червено)

or

гласували: 1,889

Корупционната среда е устойчива

По 56 преписки, съдържащи данни за извършено престъпление с корупционен характер, са извършени проверки през миналата година, по 24 от тях са установени данни за извършено престъпление като най-голям дял имат престъпленията по съставяне на документи с невярно съдържание от длъжностни лица. Това стана ясно от изявлението на заместник-директорът на ОД на МВР Шумен комисар Пламен Тодоров по време на днешното заседание на Областния обществен съвет за превенция и противодействие на корупцията, председателствано от областния управител проф. Добромир Добрев.

Комисар Тодоров съобщи още, че проверките са докладвани в компетентната прокуратура, в резултат на което са образувани 9 досъдебни производства. Най-голям дял бележат престъпленията, касаещи съставяне на документи с невярно съдържание от длъжностни лица – общо 20 са регистрирани, като се запазва тенденцията от предходната година. Водени са и 13 досъдебни производства, свързани с нарушаване на политическите права на гражданите. „Може да се направи извод, че през периода корупционните престъпления запазват тенденцията като брой и характер на извършените деяния“, каза комисар Тодоров.

На заседанието представителите на държавните институции и на общините информираха, че през периода при тях не са постъпвали сигнали и жалби от граждани за корупция. Разработени са антикорупционни планове с дейности за изпълнение, осъществяват се заложените мерки за превенция и противодействие на корупцията. В институциите има разположени кутии за подаване на сигнали, сигнали могат да бъдат подавани и чрез електронните системи на институциите, по пощата и телефона.

 

 

 

 

 

 

 

Коментари

Няма коментари по темата.

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *