С кого трябва да сме? С Европа (зелено) или с Русия (червено)

or

гласували: 1,954

Коперник, торта и награди

С лакомства, музика и поезия приключи конкурсът за литературно творчество, изобразително изкуство, макети и мултимедия “Николай Коперник, Слънчевата система и Вселената”, организиран от СУ “Сава Доброплодни” и Посолството на Република Полша в България по случай провежданата в училището Година на Николай Коперник, посветена на 550-та годишнината от рождението на бележития полски астроном, учен, юрист, математик и икономист. Лауреатите на конкурса получиха наградите си от извънредния и пълномощен посланик на Република Полша у нас Н. Пр. Мачей Шимански, който е и почетен патрон на честванията.

Приказката на петокласничката Аделина Георгиева беше отличена с първа награда в категорията за литературно творчество, а Аделина подари екземпляр на госта.

Преди официалната церемония по награждаването полският дипломат се срещна с част от педагогическия екип на училището. На срещата в учителската стая бяха обсъдени възможностите за бъдещо сътрудничество между СУ “Сава Доброплодни” и полски образователни институции, Посолството на Полша у нас Полския институт в София. Учители, работещи в STEM центъра на училището разказаха впечатленията си от неотдавнашното научно пътуване до Варшава и работата си и наблюденията в Научния център “Коперник” в полската столица и изразиха желание за задълбочаване на контактите и обмяната на опит с полски образователни институции.

Полският дипломат се срещна с част от педагогическия екип на най-голямото училище в Шуменска област.

Директорът на училището д-р Албена Иванова-Неделчева, по чиято покана дипломатът пристигна в Шумен, запозна посланик Шимански с материалната база на училището и с начина на функциониране на българските училища. Малко по-късно посланикът на Република Полша участва в официалната церемония по награждаването на лауреатите в конкурса. Специално за случая преподавателката Емилия Божилова беше написала музика и текст на песен, посветена на слънчевата система “Слънчилище”, която ученици от 2-ри музикален клас изпълниха за първи път пред полския посланик. Първа наградата си получи петокласничката Аделина Георгиева, която беше написала приказка за Земята, планетите, Слънцето и Николай Коперник. Аделина подари произведението си на полския гост, а сладкият финал беше “хелиоцентрична” торта, представяща слънчевата система и с планетите. Всички лауреати получиха дипломи от посланика на Република Полша и книги на полски автори, преведени на български език, както и медали от ръководството на СУ “Сава Доброплодни”.

Ето и лауреатите на конкурса по категории:

РЕЗУЛТАТИ ОТ КАТЕГОРИЯ „ЛИТЕРАТУРНО ТВОРЧЕСТВО“

РАЗДЕЛ ПРИКАЗКА, РАЗКАЗ, СТИХОТВОРЕНИЕ

I място – Аделина ЙордановаГеоргиева – V б – клас

II място – Алейна Йозаева Реджебова – VII в клас

III място – Валентина Радостинова Радулова – VI б клас

Поощрителни награди – Далия Даниелова Драгомирова – VI а клас, Селин Кемал Ешреф – VII е клас

Специална награда за стихотворение: Лора Лазарова Богданова – V г клас

РАЗДЕЛ ЕСЕ

I място – Александра Антонова Маринова – XI a клас

II място – Стилияна Станиславова Дончева – IX б клас

III място – Ева Тихомирова Тодорова – IX а клас, Благовеста Георгиева Георгиева – X a клас

 

РЕЗУЛТАТИ ОТ КАТЕГОРИЯ „ИЗОБРАЗИТЕЛНО ИЗКУСТВО“

I място – Бориса Иванова Попова

II място – Дебора Иванова Динева

III място – Сияна Светославова Събева

РАЗДЕЛ МАКЕТИ

Лора Лазарова Богданова – V г клас

Елица Даниелова Каменова – V а клас

РЕЗУЛТАТИ ОТ КАТЕГОРИЯ „МУЛТИМЕДИЯ“

РАЗДЕЛ „ПРОГИМНАЗИАЛЕН ЕТАП“

V – VII Клас
Ачелия Якуб Алиш – VIБ клас
Синем Синан Мюмюн VI б
Мертджан Мусатафа Зюлкяр VIIв

РАЗДЕЛ „ГИМНАЗИАЛЕН ЕТАП“

VIII – XII клас
Едуард Александър Алтунян – X клас
Рея Светлозарова Иванова – X клас
Калин Маринов Минев – X клас

 

 

 

Коментари

Няма коментари по темата.

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *