С кого трябва да сме? С Европа (зелено) или с Русия (червено)

or

гласували: 1,954

Коперник в “Сава Доброплодни”

Изложба, посветена на Слънчевата система и 550-та годишнина от рождението на Николай Коперник беше открита в СУ „Сава Доброплодни“. Автори на инсталациите, показващи хелиоцентричната система, описана за първи път от Коперник, са учениците от петите класове с преподаватели Светлана Енчева и Станислав Дойчинов.

„В работите на децата има много фантазия и старание, в някои от тях с помощ се включиха и родители, един от моделите на слънчевата система е направен от наша ученичка и по-големия й брат“, разказа Светлана Енчева.

С откриването на изложбата от астрономически инсталации и картини, представящи Слънчевата система, в училището беше даден старт на Годината на Коперник, инициатива, която започна на 1 февруари и ще продължи до края на 2023 под почетния патронаж на извънредния и пълномощен посланик на Република Полша в България Н. Пр. Мачей Шимански.

С астрономически наблюдения, открити интердисциплинарни уроци в STEM центъра и конкурс за есе, реферат, рисунка или компютърна анимация на тема „Николай Коперник, Слънчевата система и Вселената“ СУ „Сава Доброплодни“ в Шумен ще отбележи 550-та годишнина от рождението на родения в Полша ренесансов учен – математик, астроном, юрист и икономист.

„Често ще чуете ученици да казват за един или друг предмет или урок: „Това защо го учим, ще ни потрябва ли някога в живота? Трудно е да си представим как би изглеждал животът ни днес без учени като Леонардо да Винчи, Николай Коперник, Исак Нютон, Дмитрий Менделеев или Алберт Айнщайн. Ако на теория си представим, че Николай Коперник или някой след него не беше написал във времето на Ренесанса през далечната 1543 година своя труд „За въртенето на небесните сфери“, цивилизацията, може би, нямаше да стигне до законите за движението и гравитацията, описани от Исак Нютон, нямаше да има напредък в области като навигацията, които зависят от точни астрономически знания, и вероятно днес нямаше всяко дете или възрастен в джоба си да има мобилна навигация. Пътуването по море на дълги разстояния, а и по суша в по начина, по който го правим днес, както и изследването на Космоса биха били много по-голямо предизвикателство да човечеството. Светът през 2023 можеше да изглежда значително по-различен и по-изостанал“, коментира идеята за отбелязването на годишнината на Николай Коперник директорът на СУ „Сава Доброплодни“ д-р Албена Иванова-Неделчева.

Пред следващите месеци в училището ще бъде организиран конкурс на тема „Нашата планета и Вселената, в която живеем“  за есе, разказ или реферат; за приложни изкуства; рисунки и компютърна графика и анимация. Поощрения ще има и за учителите, които направят и осъществят най-добър сценарий за урок по темата на конкурса. Кулминацията и награждаването на лауреатите ще бъде през май, а небето през май и юни ще бъде сцена на астрономически наблюдения и уроци в Астрономическата обсерватория на Шуменския университет „Епископ Константин Преславски“ в природен парк „Шуменско плато“.

Учители, работещи по интердисциплинарни уроци в STEM центъра на СУ „Сава Доброплодни“ ще направят през април работно посещение, включващо участие в лабораторни занимания в Научния център „Николай Коперник“ във Варшава, Полша.

Коментари

Няма коментари по темата.

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *