С кого трябва да сме? С Европа (зелено) или с Русия (червено)

or

гласували: 1,705

Концерт за Владигеров

Дияна Дечева и Найден Косев представиха програмата за честванията на 119 г. от рождението на Панчо Владигеров и 25 г. на фондацията

Един от най-важните и впечатляващи акценти в културния календар за 2018 г. е честването на 119-ата годишнина от рождението на композитора Панчо Владигеров и 25 години от създаването на едноименната фондация“, това заяви на брифинг днес зам.-кметът по образование и култура Найден Косев.

По този повод на 13 март от 19 часа в Драматично-кукления театър „Васил Друмев“ концерт ще изнесе Симфоничният оркестър на Българското национално радио с диригент Марк Кадин и солист проф. Минчо Минчев, който е и председател на фондация „Панчо Владигеров“.

Оркестърът гостува по покана на кмета Любомир Христов и стъпва за първи път на шуменска сцена, уточни изпълнителният директор на фондацията Дияна Дечева.

В програмата за откриването на концерта са подбрани Увертюра опус 115 Namensfeier, която се изпълнява много рядко и има тържествено звучене, обясни Дечева. Включени са творби на Владигеров, които досега не са изпълнявани в Шумен, като  „Акварели“ опус 37 (за оркестър), Песен от “Българска сюита” опус 21 за цигулка и оркестър и “Класично и романтично” опус 24, 8 (за оркестър).

Два цикъла от “Акварели” са посветени на първата учителка по пиано на Панчо Владигеров – Павла Жекова, “Класично и романтично” също е посветена на Павла Жекова, която впоследствие става и негова тъща.

В програмата ценителите ще чуят и концерт за цигулка и оркестър на Брух.

Симфоничният оркестър на БНР е водещ оркестър в музикалната култура на България и в общността на европейските радиоформации. Музикантите в състава са завършили най-престижни музикални академии по света. Оркестърът развива активна концертна дейност в страната и чужбина. Марк Кадин е главен диригент на оркестъра от септември 2017 година. Роден в Украйна, той получава музикалното си образование в Москва. През 1996 г. той става асоцииран диригент на Руския национален оркестър. По-късно става диригент на държавния камерен оркестър „Московски виртуози“.

Дечева уточни, че входът за концерта ще е с покани на символична цена от 5 лв., а желаещите могат да ги получат на касата на ДКТ „В. Друмев“.

Главният диригент на Симфоничния оркестър Марк Кадин и проф. Минчо Минчев ще участват безвъзмездно, уточни Дечева.

Покани са получили Цвета Караянчева, тъй като през годините председателката на Народното събрание по традиция е патрон на конкурса за пианисти и цигулари „Панчо Владигеров“, министърът на културата Боил Банов, ръководители на институти, с които фондацията работи, коментира Дечева.

Няма година, в която шуменци да не отбележат 13 март – рождената дата на Владигеров. Имаме патриотичен дълг към Владигеров – името, което винаги е обединявало шуменци, каза Найден Косев.

Освен концерта на 13 март, тържествата по повод годишнината на фондацията ще бъдат съпътствани от издаване на албум със снимков и текстов  материал за нейната история, участниците, отличията и наградите. Ще бъде подготвена и изложба за постиженията на фондацията и на конкурса „Владигеров“. През октомври ще се проведе и второто издание на Международния конкурс „Камерно пеене“, чието първо издание беше през 2014 г.

Дияна Дечева припомни нелеката история на създаването на фондацията и първите стъпки, които винаги са били подкрепяни от община Шумен през тези 25 години на съществуването й. През годините мащабът на конкурса и международния му формат непрекъснато се разширяваха, за да заеме шуменският конкурс достойно място на сцената на европейските конкурси и да присъства в международните издания и справочници, каза Дечева. Тя уточни че фондацията основно се финансира от проектна дейност, а целевото финансиране за награден фонд е МК. Община Шумен също дава през годините своя финансов и морален стимул за развитието на конкурса, вметна Дечева.

Найден Косев благодари на управителния съвет на Фондацията, на шуменската общественост, на музикантите и на фирмите, които подкрепят музикалното изкуство, благодари за общата им загриженост за реализиране на програмата на конкурса на всеки четири години.

Коментари

Няма коментари по темата.

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *