Страхувате ли се от коронавируса?

or

гласували: 806

Концерти на открито

На открито, с химна на светите братя Кирил и Методий „Върви, народе възродени“ в изпълнение на духовия оркестър и хор „Родни звуци“ посрещаме 24 май.

Традиционните празнични шествия, посветени на Деня на българската просвета и култура и на славянската писменост, тази година няма да се проведат. Извънредната епидемична обстановка в страната и решението учебната година да приключи за учениците дистанционно правят невъзможно честването на празника на публични места и в училищата.

От общинската администрация призовават гражданите да се включат в кампанията „Моят 24 май – в снимки, разкази и спомени“ във Фейсбук и да проследят специално подготвената по случай празника програма, която ще бъде излъчена по Телевизия Шумен от 10,00 часа в неделя. В нея са включени подбрани видео материали, свързани с предучилищното, училищното и висшето образование в Шумен. Ще бъдат представени номинациите за Наградата на Шумен в областта на образованието и науката, както и филм за първенците на Випуск 2020. В празничната програма ще бъде излъчен и запис на концерта на Ансамбъла за народни песни и танци „Шумен“. Спектакълът „Любили се, искали се“ с главен художествен ръководител и хореограф Катя Кайрякова, е посветен на 40 години от създаването на формацията.

За деня на празника 24 май ще бъде изградена импровизирана открита сцена в близост до паметника на генерал Мадатов и паметника на признателността на арменскaта общност в Шумен към българския народ на бул. „Славянски“. От 10.00 часа с химна на светите братя Кирил и Методий „Върви, народе възродени“ духовият оркестър и изпълнители от хор „Родни звуци“ ще поздравят гражданите. По случай най-обичания български празник те ще зарадват шуменци с празничен концерт на открито, в който са включени популярни български и чуждестранни произведения. Музикантите и хористите ще бъдат разположени по пешеходната алея и ще са подредени на разстояние един от друг, каквито са указанията за спазване на мерките в извънредната епидемична обстановка.

През целия празничен ден ще бъдат показвани и кадри от реализирани събития в сферата на шуменското образование, както и записи от предходни чествания на 24 май в града на видеостената, която се намира до спортна зала „Младост“.

Два дни по-рано, на 22 май, петък, в 18,00 часа шуменската филхармония ще изнесе на открито празничен концерт под мотото „Възраждане“. Той ще се състои в градината до сградата на общината и е посветен на Деня на българската просвета и култура и на славянската писменост. Входът е свободен, а в програмата са включени популярни произведения на български и световни композитори.

Със съдействието на Община Шумен е осигурена необходимата организация за безопасност на публиката по време на спектакъла – ограничен брой столове, обособени места за различни вход и изход и дезинфектанти. От общинската администрация отправят молба към желаещите да посетят събитието да носят лични предпазни средства /защитна маска за лице/ и да спазват физическа дистанция от 1,5 метра. При дъждовно време концертът ще бъде отменен.

Коментари

Няма коментари по темата.

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *