С кого трябва да сме? С Европа (зелено) или с Русия (червено)

or

гласували: 1,533

Конски работи

Десетки шуменци се разходиха до Хиподрума, за да погледат състезанията с коне на Тодоровден.

Нашият селкор също рано-рано се надигна и отиде, че обича тарапаната и надпреварите… и кебапчетата, но не си купи, защото било пости. Взе си само семки.

В програмата, организирана от конезавода Кабиюк, първо бяха гладките надпрепускания. Стартът позакъсня, но все пак 4-5 животни се пуснаха в няколко гонки, колкото да се зарадват децата, а родителите да направят по някое селфи.

Тъй или иначе по-интересното се оказа вътре на закрития манеж. Там конският празник продължи с прескачане на препятствия. Кой скача най-високо се определи измежду жокеи от 11 до 50 години с едни от най-добрите коне на клубовете “Кабиюк”, “Шумен” и “Шумен 2010”.

Надпреварата стартира с паркур с височина на препятствията 90-100 см. Че то ми е до гърдите това, помисли си селкорът, но се поуспокои като разбра, че скромната височина е за млади ездачи и аматьори. В програмата бяха заложени още три паркура.

Най-интересният си беше силовият – кой кон ще скочи най-високо. При това зрелище селкорът отиде малко по-напред, за да не изпусне нещо. Състезанието започна от 125 см. И петимата ездачи се справиха с тях, като че ли прескачат комшийска ограда да задяват мома. Оказа се, че и 135 см не е проблем нито за конете, нито за жокеите.

На 160 см вече ще се покаже кой най го може, заключи философски селкорът и започна да пресмята колко санта има всеки кон до холката и ще му стигнат ли силите. Оказа се, че Недко Гайдаров от ККС “Шумен” единствен преодоля височината на гърба на красавеца Монтевидео и грабна победата в паркура.

Изпълнен с радост от победата и издут от местен патриотизъм селкорът си тръгна щастлив, надявайки се да хване стоп с някой познат към село.

 

От Селкора

Коментари

Няма коментари по темата.

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *