С кого трябва да сме? С Европа (зелено) или с Русия (червено)

or

гласували: 835

Коледният дух тръгва от театъра

В навечерието на Коледа и Нова година шуменският театър „Васил Друмев“ подготвя празнична програма за малки и големи в последния месец на годината. Събитията ще започнат със запалването на светлините на коледната елха и откриване на коледен базар. Така трупата на театъра ще даде началото на празничното настроение в Шумен през декември, заяви на пресконференция днес директорът му Илия Виделинов.

Коледните светлини ще бъдат запалени на 2 декември от 18,00 часа. С тях ще бъде украсено живо коледно дръвче пред зала „Патиланчо“.

На 3 и 4 декември във фоайето на театъра ще бъде подреден Коледният базар, който ще предлага ръчно направени изделия. Базарът има благотворителна кауза за набиране на средства за пострадало в катастрофа момиче. Всяка събота и неделя в театъра ще отварят работилниците на Дядо Коледа, но участието на децата в тях ще става след предварително записване в театъра.

Акцентът на всички събития през декември в театъра ще е Дядо Коледа и той ще присъства в театъра и ще приветства всички малки и големи, които го очакват. Друг акцент ще са детските представления, като през декември ще има и вечерни такива, а след всяка постановка зрителите ще могат да се срещнат с белобрадия старец“, коментира предстоящите събития Илия Виделинов.

Две са новите заглавия за възрастни през декември, едно ново представление ще зарадва и деца. За малчуганите трупата на театъра ще представи „Приключенията на Дядо Коледа“, а възрастните ще могат да гледат премиерите „Мухите“ и „Заешка дупка“.

47% увеличение на зрителите през последните месеци отчете още директорът на театъра, а децата все по-често идват в сградата на театъра, вместо театърът да ходи при тях. Виделинов допълни, че трупата има и нови партньори и им благодари за съдействието и помощта, които оказват на театъра в Шумен.

В края на пресконференцията той коментира и съпътстващи работата на театъра проблеми. На първо място постави проблемът с недостатъчното финансиране на театрите в България. Към този момент на 1 лв. приход от театъра, МК отпуска 3 лв. Виделинов смята, че сумата трябва да бъде увеличена на 6-7 лв., за да бъде отчетена двуцифрената инфлация, както и да има възможност за увеличаване на работните заплати на художествено-творческия състав. Предстои такова предложение да бъде внесено в МК.

Виделинов коментира, че на този етап няма проблем с отоплението на залите в комбинация ток и газ и заяви, че няма да остави зрителите на студено.

Наред с творческата работа и подготовката на нови спектакли, върви и дигитализацията на театрални продукти. Стремим се да увеличим дигиталната аудитория, 50% от билетите вече се купуват онлайн, онлайн е и плащането им, уточни Виделинов. На този етап обаче, акцентът е върху успешната реализация на Коледната програма на театъра, коментира директорът му.

Пълната програма на театъра за декември може да видите тук.

Коментари

Няма коментари по темата.

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *