С кого трябва да сме? С Европа (зелено) или с Русия (червено)

or

гласували: 1,700

Кокичето е добре

Експерти от шуменската екоинспекция съвместно с представители горското стопанство “Преслав” и на прславските кметствата Осмар и Кочово са проверили състоянието на блатното кокиче в землищата на двете села, съобщават от РИОСВ.

Проверките установили, че общото състояние на растенията е добро. Въз основа на обработените резултати от проверки ще се издаде заповед на министъра на околната среда и водите, която забранява или позволява събирането на блатно кокиче във всички находища през тази година.

Блатното кокиче цъфти през месеците април и май. Цветоносите са слабо сплеснати, кухи. Те са по-едри от тези на обикновеното кокиче. Химико-фармацевтичната промишленост използва блатното кокиче за производство на лекарството нивалин. Най-високо съдържание на галантамин от 0,1 до 0,5 % има в надземната част на растенията във фазите бутонизация и пълен цъфтеж.

Видът не е защитен от Закона за биологичното разнообразие, но е под специален режим на ползване със заповед на министъра на околната среда и водите. Включен е в Червената книга на Република България – том І, в категория “застрашен”.

Коментари

Няма коментари по темата.

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *