Страхувате ли се от коронавируса?

or

гласували: 706

Кметът: Търсим алтернатива

Вероятността за възможно водоснабдяване на Шумен от водоснабдителна система “Дунав” е алтернатива и не отменя ангажимента ни по изграждането  на нов довеждащ водопровод от яз. Тича, както и пречиствателната станция за питейни води. Това заяви на пресконференция в сградата на  общината днес кметът на Шумен Любомир Христов, който заедно със своя заместник Боян Тодоров и един от строителите на система „Дунав“ инж. Петър Кръстев, дадоха подробности по идеята на кметове от Североизтока за довършване на водопреносната система, започната по времето на социализма.

“Искам дебело да подчертая, че това ще бъде алтернативно водозахранване. Да не останат гражданите на Шумен с впечатление, че ще спре изграждането на довеждащия водопровод от язовир “Тича” и изграждането на пречиствателната станция. Ние трябва да имаме алтернативно захранване“, каза Христов. Той подчерта, че ще продължи работата и по възстановяване на старите кладенци, каквото бе решението на общинската сесия. Според него, в зависимост от резултатите от обследването и на базата на експертно мнение, ще се реши кой вариант за резервно захранване на града да се приеме, каза кметът Христов.

79-годишният вече инж. Петър Кръстев обясни, че тръбопроводът е достигнал близо до летище Буховци, край Търговище, но след промените от 1989-а строителните дейности са били спрени. Според инж. Кръстев положените преди повече от 30 години тръби по водопреносна система „Дунав“ са годни за употреба и са в добро състояние, а водата, когато навремето е била изследвана, е била добра за пиене дори без пречиствателна станция.

Исканият анализ от кметовете на Североизтока ще покаже каква ще бъде финансовата стойност на довършителните работи по мащабния проект, както и каква ще бъде цената на доставяната по системата “Дунав” вода.

Коментари

Няма коментари по темата.

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *