С кого трябва да сме? С Европа (зелено) или с Русия (червено)

or

гласували: 1,954

Кметът се отказа от контролни екипи

След бурен дебат по време на днешната сесия на Общинския съвет, свикана от председателя адв. Ася Аспарухова, кметът на община Шумен Любомир Христов оттегли докладната си за сформиране на две комисии, които да следят как се харчат парите от тегления 20-милионен заем за ремонт на улици в града и селата. Причина за оттеглянето стана явно изразената съпротива срещу подобно намерение както от групата на БСП, така и от средите на ГЕРБ.

Според Данаил Данчев /БСП/ тъй наречените екипи за контрол на строителните дейности ще служат за параван на кмета и подчерта, че общинските съветници и кметовете по селата нямат нужната компетенция да се произнасят по качеството на асфалтирането.

На идеята се противопостави и Камен Андонов от ГЕРБ. Той той коментира, че съветниците нямат нужната квалификация и се позова на Закона за устройство на териториите. Според този закон подобни назначения са несъвместими, каза Андонов, и препоръча на кмета да ангажира за надзора външни консултанти специалисти като архитекти и строители, ако иска процесите да бъдат прозрачни.

Кметът от своя страна обвини съветниците, че бягат от отговорност и оттегли докладната си.

На заседанието днес съветниците одобриха докладната на кмета Христов за удължаване на договорите на общински наематели с още три години заради пандемията от корона вирус, поради която те принудително бяха затворени и не са осъществявали дейност.

Направиха корекции в Правилника за дейността на фонд „Култура“, приеха промени и в Статута за присъждане на Наградата на шумен в образованието. Приеха отчетите за изхарчените средства за подпомагане за лечение на жители на общината, както и отчета за отпуснатите средства на лица и семейства с репродуктивни проблеми.

Коментари

Няма коментари по темата.

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *