С кого трябва да сме? С Европа (зелено) или с Русия (червено)

or

гласували: 1,542

Кметът: Решаваме водната криза

Община Върбица реализира свой проект за цялостна подмяна на 50-годишната водопреносна мрежа за снабдяване с питейна вода до селата Тушовица и Бяла река. Трасето, по което водата идва до Върбица, е дълго 27 километра и преминава през труден и пресечен планински терен и попада в територията на три общини – Сунгурларе, Смядово и Върбица. Работата започна с частична подмяна по необходимост на тръби в чуждите землища, за да приключи на територията на община Върбица, където проектът обхваща територии от местността Обръщалото до с. Тушовица и е дълъг близо 5 км., каза кметът на община Върбица инж. Мердин Байрям. Финансирането в размер на 3,2 млн. лв. без ДДС вече е осигурено от МРРБ, но засега са преведени само половината пари. Другата половина се очаква след Нова година. Проблемът е, че ДДС-то в размер на 640 000 лв. остава за сметка на община Върбица, което доста натежава на бюджета, каза инж. Байрям.

Новото 5-километрово трасе се изгражда успоредно на старото. Проектът предвижда освен пълна подмяна на тръбите и изграждане на шахти, отдушници и всички необходими атрибути за нормалното функциониране на водната система.

Проектът на общината е плод на тригодишна усилена работа, включваща изготвянето на парцеларни планове, издаване на разрешителни за строеж. През цялото време кметът търси финансиране и дори в един момент е предложил на ВиК да им подари изготвения от община Върбица проект, но предложението му не е било прието и проектът е останал единствено негова грижа. Днес вече, при осигурено финансиране, макар и на порции и без ангажимент към ДДС-то, инж. Байрям може да си отдъхне, тъй като проблемът с водната криза в двете села ще бъде решен.

Благодарение на дългото и постоянно търсене, настояване и упоритост на инж. Вече е избран изпълнител на строителните работи, а след избора на строителен надзор, ще се пристъпи към осъществяването му.

Подмяната на 50-годишната водопреносна мрежа е ангажимент на ВиК, това не е наш ангажимент, но хората искат от нас и това ме кара да търся решения. С този много трудно постигнат успех, се надявам да успеем да овладеем водната криза в този район на нашата община”, каза кметът инж. Мердин Байрям.

За подготвителните работи по непреодолимото водно трасе поради географските му дадености, бе пуснат в действие за пръв път чисто новият общински багер, който бе закупен миналия месец със средства от общинския бюджет.

Коментари

Няма коментари по темата.

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *