Страхувате ли се от коронавируса?

or

гласували: 706

Кметът отвръща

На  всяка пресконференция на БСП се изричат много неистини, да не кажа лъжи. Това заяви пред журналисти  днес кметът на Шумен Любомир Христов, визирайки казаното от  депутата Иван Иванов вчера, че в Община Шумен през този мандат се правят обществени поръчки за „един кон“. Градоначалникът изреди 25 поръчки за периода 2008 – 2015 г., чийто изпълнител е една и съща фирма. След като Иван Иванов се вживява като борец за правда, да се сети за името на „коня“ и да внесе искане до прокуратурата за проверка и на предходния период, каза Христов, без да назовава името на фирмата-изпълнител на тези поръчки.

Христов уточни, че няма европейски проекти без наложени корекции, но трябва да се познават обстоятелствата. Според зам.-кмета Росица Антонова за предходните два мандата има наложени корекции за някои проекти по 5%, за други над 15% и единственият проект, по който санкцията е за цялата сума, е по поръчката за стадиона в Дивдядово. Все още текат проверки по водни цикъл, където за първа фаза има наложени санкции за 1,032 млн. лв., заради дискриминационни условия и ограничаване на изискванията, а за втора фаза има спечелени дела, но има и финансови корекции, които предстои да се обжалват. Антонова уточни, че проектите се застъпват в различните мандати и финансовите корекции пристигат в следващите години. „Екипът ни прави възражения до Управляващия орган и, ако той не вземе под внимание възражението, обжалваме пред съда, каза Антонова.

Тя уточни, че след приемането на Закона за управление на средствата от европейските структурни и инвестиционни фондове в края на декември 2015 г. е въведен ред в корекциите, които вече се удържат от следващи плащания, а не след приключване на проектите.

Зам.-кметът по финанси Татяна Костова оспори твърденията на БСП, че няма заделени средства в бюджета за изплащане на евентуални санкции по европроекти. „Има заложени такива средства – 500 000 лв. междубюджетни средства и 500 000 лв. за европроекти, които са описани в приложение 1 в материалите за бюджета. Освен това от миналата година има теглен 2,5 млн. лв. заем от ФЛАГ за съфинансиране на европроекти“, каза Костова. От отговора й не стана ясно има ли предвидени средства за наложените санкции, които бяха коментирани от опозицията.

Безкрайно съм разочарован от отношението и внушението, което прави опозицията, каза зам.-кметът по строителство  Боян Тодоров. Той уточни, че в този мандат градът прилича на строителна площадка, а работещите по обектите са над 2000 души. „Инвестиционният климат се променя драстично, строят се заводи, жилищни кооперации, в което не малко значение има и общината, която създава условия за това“, каза Тодоров и уточни,  че за тези три години от управлението на екипа на Любомир Христов в града са инвестирани общо 72,5 млн. лв. „А зала Арена Шумен, която има две престижни награди – международна и национална,  е трън в очите на опозицията“, каза Тодоров. По въпроса за един и същ кон за избор на изпълнител по общинските проекти, Тодоров заяви, че в 27-те обекта на територията на града са работили 4 големи външни фирми, а останалите са шуменски. „Вършеенето на хармана от един кон приключи. Надявам се шуменци да имат памет и ще се сещат за обектите, направени от екипа на Любомир Христов“, коментира още Тодоров.

За финал депутатът Димитър Александров, който бе дошъл за подкрепа, заключи: „Сегашното управление е много, много по-добро от предходното. Вярно е, че сме в година на избори, но подобна конфронтация пречи.“, каза Александров.

Коментари

Няма коментари по темата.

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *