С кого трябва да сме? С Европа (зелено) или с Русия (червено)

or

гласували: 1,705

Кметът и премиерът обсъдиха приоритетните проекти

Темата за водата, състоянието на спортните съоръжения, проектите, които трябва да стартират следващата година – това бяха част от темите, които обсъдиха днес на работна среща в Шумен кметът проф. Христо Христов и премиерът акад. Николай Денков.

Премиерът е в Шумен след като следобед направи първа копка на скоростния път Велико Търново – Русе, а утре ще бъде гост на Шуменския университет „Епископ Константин Преславски“.

„Обсъдихме проектите, които има възможност да се актуализират и които са приоритет за Шумен за следващите години. Темата за водата, състоянието на спортните съоръжения са важна тема за града и ще се търси решение следващата годна“, каза акад. Денков.

Обсъдени са били възможности за финансиране на градския стадион, на хиподрума, закрития плувен басейн. С подобаващо внимание са били обсъдени и въпросите на висшето образование.

Според акад. Денков правителството поставя на фокус през следващата година работата по изграждането на скоростни пътища Велико Търново – Русе, Шумен – Силистра. Следващата година ще бъде година на подготовка за строителството на скоростни пътища в Североизтока и ще стартира строителството им, каза акад. Денков.

Премиерът заяви, че строителството по автомагистрала „Хемус“ ще продължи интензивно по лотовете, за които има документация, но напомни, че по лотове 7, 8 и 9 все още няма изготвена техническа документация. Няма как да се строи, ако не е подготвена техническата документация. Така че дейностите по всичко, за което има проекти, ще продължат, включително и работата по лот 9 ще бъде ускорена много следващата година, каза акад. Денков и подчерта, че има осигурено финансиране за автомагистрала „Хемус“.

Казусът с водата на Шумен акад. Денков определи като е изключително заплетен. „Натрупани от години грешни решения, закъснение по работата на довеждащия водопровод, цената на тока за подстанциите, сключените договори с доставчика на ток за ВиК дружеството – текат съдебни дела и докато не свършат не може да се изчисти спорът с фирмата“, заяви акад. Денков. „Разбрахме се да се видим в София отново с представителите на ВиК холдинга, МРРБ да видим как да започнем да разплитаме това кълбо, така че постепенно да може да се намери решение. В момента всичко лошо, което е могло да се случи, се е случило“, заключи акад. Денков.

Денков коментира и ситуацията по границата за плащане на стари глоби на водачите. Единственото искане, което е поставено, е да се информират съответните водачи и пътуващи, че имат глоби и трябва да ги платят. Причината да стартира тази акция е, че голяма част от глобите не се събират“, обясни действията на полицията премиерът.

По повод сглобката, Денков заяви: “В кабинета работим много добре, доволен съм от министрите, мотивирани са, всеки си върши работа, някои от тях не са толкова активни по медиите. Това, което чувате винаги са или спорове в народното събрание, или някакви опити за въздействие от НС върху МС. Така че повечето въпроси трябва да се отправят към тях. Има в момента няколко много належащи задачи в НС – това са избор на състав на антикорупционна комисия, промяна на конституцията, избора на съставите на регулаторите, гласуването на бюджета. Така че целият фокус трябва да бъде изключително върху тези задачи“, коментира премиерът.

Проф. Христов благодари за ангажираността на премиера с наболелите проблеми за Шумен и готовността му да се търси решение, какво и възможности за финансиране на започнати обекти или такива , които се нуждаят от основен ремонт, какъвто е градският стадион. Предстои среща идната седмица да се изяснят вариантите за финансиране и тогава да дадем яснота на гражданите, заяви в края на брифинга шуменският кмет.

Коментари

Няма коментари по темата.

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *