С кого трябва да сме? С Европа (зелено) или с Русия (червено)

or

гласували: 1,786

Кино-концерт за Димитър Ненов

Димитър Ненов

Кино-концерт с вход свободен, посветен на видния български пианист и композитор Димитър Ненов, ще се състои в град Шумен на 23 март от 17,30ч. в Регионалната библиотека „Стилиян Чилингиров” ( бул. “Славянски” №19). Събитието се състои в представяне на документалния филм „Димитър Ненов и измеренията на изяществото“, последван от рецитал на пианистката Венета Нейнска.

Филмът „Димитър Ненов и измеренията на изяществото“ е дело на видеопродуцента Ясен Харалампиев и на Венета Нейнска, и е осъществен по идея на изкуствоведа Елисавета Станчева с подкрепата на Националния фонд „Култура“. Той разказва за един ярък изпълнител, талантлив композитор, практикуващ архитект и важна фигура в българския обществен живот от първата половина на 20 век. В него звучи и единственият достигнал до нас запис на в изпълнение на Димитър Ненов, съхраняван в архивите на Българското национално радио. Във филма са включени редки и непоказвани досега негови снимки от личния му архив, съхранявани в Научния архив на Българската академия на науките.

Ненов

В кино-концертите ще прозвучат миниатюрите на Димитър Ненов в пълната им версия, към която пианистът често е прибягвал, добавяйки по едно или две произведения към общоприетия брой от пет пиеси. Ранната „Медитация“ ще прозвучи сред музика от Ференц Лист, част от постоянния репертоар на Ненов – Утешение и концертен етюд “Un Sospiro”. Освен сходните тоналности и преобладаващата употреба на черните клавиши, тези произведения силно напомнят деликатната, но богата звучност на арфата и са категоричен пример за преливащите влияния в творчеството на Ненов като композитор и пианист. Програмата ще завърши с две от най-емблематичните ненови произведения, с които е впечатлявал публиката на своите концерти – Тема с вариации и Токата.

Венета Нейнска

Венета Нейнска завършва своето музикално образование в Южнокалифорнийския университет и в Училището за музика и театър „Гилдхол“, Лондон. В допълнение на активната ѝ дейност като преподавател и артистичен директор на редица фестивали, Венета е солирала на Филхармония Острава, Филхармоничния оркестър на Лодз, както и на редица български оркестри, а сред множеството ѝ награди от международни конкурси е Първа награда в конкурса “Бетовен Храдец” в Чехия. Според авторитетния музикален критик Стивън Причард, който публикува рецензия за Венета Нейнска в The Observer, могъществото в нейното свиренето е завладяващо.

Инициативата се организира и в други български градове от организацията за култура Sofia Art Institute. Всички кино-концерти в страната са безплатни и се осъществяват с финансовата подкрепа на Национален фонд “Култура”. Концертът в Шумен се провежда в партньорство с Регионалната библиотека “Стилиян Чилингиров”.

Коментари

Няма коментари по темата.

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *