С кого трябва да сме? С Европа (зелено) или с Русия (червено)

or

гласували: 69

Киномаратон в съда

24 часа видео, 7 хиляди снимки и ок. 2 часа аудиозаписи трябва да видят и чуят членовете на съдебния състав по дело 349/2017 срещу машинистите Димитър Михнев и Радослав Петков за причиняването на железопътната катастрофа от 10 декември 2016 година в Хитрино. Мултимедийните файлове са записани върху компакт диск, добавен към материалите по досъдебното производство без да бъде подробно описан. За отстраняване на този пропуск сега се налага съдът и участниците в процеса да се подложат на съдебен киномаратон, за да бъдат приобщени всички видео и аудио записи, както и снимките към материалите по делото. Според съдебния помощник Стилиян Стилиянов това ще отнеме на съда 4-5 заседания.

Във файловете, които се въртят на мултимедиен екран в съдебната зала са събрани записи от охранителни видеокамери, от оглед на местопроизшествието с дрон, снимки от огледи, както и записи от разговорните устройства на машинистите и гарите по трасето.

“До момента експертизата от частното разследване на “Булмаркет” не е внасяна в в съда с искане за приобщаване като доказателствен материал.” – коментира пред репортери в кулоарите на съда Стилиян Стилиянов. Експертизата, изготвена от чуждестранни експерти, беше оповестена по-рано този месец от компанията “Булмаркет”.

Защитата на машинистите Михнев и Петков има намерение да поиска приобщаване на частната експертиза на един по-късен етап от наказателния процес. “Времето на тази експертиза ще дойде по-късно.” – обяви малко преди съдебното заседание в сряда адвокатът на обвиняемия Радослав Петков – Ивайло Йорданов.

Подсъдими за причиняване на катастрофата са локомотивните машинисти от Русе Димитър Ангелов Михнев и Радослав Стоянов Петков. Двамата са с обвинения, че на 10 декември 2016 г. при управление на подвижен железопътен състав – товарен влак, са нарушили правилата за движение, уредени в Закона за железопътния транспорт, в Наредба № 58 от 02.08.2006 г. за правилата за техническа експлоатация, движение на влаковете и сигнализацията в железопътния транспорт и по непредпазливост са причинили смъртта на 7 и телесни повреди на 14 души.

Коментари

Няма коментари по темата.

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *