С кого трябва да сме? С Европа (зелено) или с Русия (червено)

or

гласували: 1,533

Кампания във Филиала

OLYMPUS DIGITAL CAMERA

Проф. Соня Тончева

Проф. Соня Тончева е директорът на филиала на Медицинския университет – Варна в Шумен. Заповедта за назначаване е от понеделник, а днес ръководителят на новосъздадения филиал беше представен на ресорните репортери от заместник-кмета по социални дейности и здравеопазване Седат Кадир.

“Разкриването на филиала беше един от приоритетите на Община Шумен от началото на мандата” – коментира Кадир, който благодари на институциите помогнали да бъде възобновено обучението на медицински сестри и акушерки в Шумен.

“Филиалът в Шумен е факт, мисля, че това образование на сестрите и акушерките в Шумен е емблема за града.” – каза при първата си среща с журналисти на новия пост проф. Соня Тончева. От 31 юли до 15 август върви онлайн записване за кандидатстване във филиала, а на 11 август пък започва приемане на документи на място в сградата на бившата белодробна болница, където ще се помещава учебното заведение.

Медицинският университет е създал организация за провеждане на подготвителен курс за кандидат-студенти, който ще се проведе на 15 и 16 август. Самият изпит ще бъде по биология – писмен тест. В кампанията на Медицинския университет е имало кандидат-студенти от Шумен, но те не могат да се прехвърлят автоматично в Шумен, обясни Тончева. За прием в тукашния филиал е необходимо наново да се явят на кандидат-студентски изпит.

Тече и попълването на академичния екип на филиала, който ще бъде от 10 души, плюс допълнителен персонал.
Обучение на медицински сестри, фелдшери, здравни специалисти и акушерки в различни конфигурации и под различна форма в Шумен е имало от 1950 година без прекъсване до 2005. Самата проф. Соня Тончева е възпитаник на шуменския институт от випуска на медицинските сестри, завършили през 1981. Акушерки пък са обучавани от 1993 година. “Има условия, болницата е перфектна за обучението, тя е акредитирана, има и много други лечебни заведения, които ще бъдат бази на филиала”, коментира проф. Тончева.

Проф. Соня Тончева е завършила “Биология” в Шуменския университет, има докторат в областта на социалната медицина, свързан със сестринството, има специализация медицинска педагогика. От 2005 е доцент, а от 2013 е професор в Медицинския университет във Варна. От 2006 до понеделник е била ръководител на катедра “Здравни грижи” в университета.

 

OLYMPUS DIGITAL CAMERA

“Разкриването на филиала беше един от приоритетите на Община Шумен от началото на мандата” – коментира заместник-кметът Седат Кадир.

 

Коментари

  • Дядо Тончо август 11, 2015 в 7:43 am

    Соня Тончева е Гошо Колев с рокля. За разлика от него има мустаци. От всякъде блика ентелект.

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *