С кого трябва да сме? С Европа (зелено) или с Русия (червено)

or

гласували: 1,533

Кажете „Не“ на заплата в плик

Сключвайте реални трудови договори, кажете „НЕ!“ на заплатата „в плик“, съветват от Националната агенция по приходите. Оттам отбелязват, че всяко заето лице може само да изчисли бъдещи загуби чрез т.нар. „калкулатор на загубите“ в сайта на “Заплата в плик” (www.zaplatavplik.bg). След попълване на данни за реалния и декларирания от работодателя доход, всеки потребител може да разбере от колко средства ще се лиши в бъдеще под формата на неизплатени суми от болнични, майчинство, обезщетения за безработица, както и пенсии.

НАП Варна изготви пример чрез т.нар. „калкулатор на загубите“ при сключен договор за възнаграждение в размер на 780 лв. и „договорена“ реално изплатена заплата в размер на 1 500 лв., загубите за работника биха били:

майчинство за целия период от 280 дни = 7 823.20 лв.;

болнични за период от 10 години = 3 944.40 лв.;

обезщетение при безработица еднократно = 3 888.00 лв.;

пенсия за период от 22 години = 83 635.20 лв., т.е. за следващите 30 години загубите ще възлязат на почти 100 хиляди лв. /99 290.80 лв./

Търсете правата си и не се съгласявайте да получавате „заплата в плик“, препоръчват от НАП. Сигнал за нередност можете да подадете, както в Информационния център на НАП, така и в ИА „Главна инспекция по труда“. „

Друг начин да проверите осигурителния си доход е като направите справка в Портала за е-услуги, посредством използването на Персонален идентификационен код /ПИК/. Той  се издава във всички офиси на НАП след подаване на заявление по образец на място, като заявите по имейл: infocenter@nra.bg, на телефона на Информационния център на НАП: 0700 18 700, както и през системата за сигурно електронно връчване (https://edelivery.egov.bg/), подържана от Държавна агенция „Електронно управление“. В заявлението за издаване на ПИК е необходимо потребителят да посочи своите данни, задължително електронен адрес за кореспонденция, както и предпочитан от него офис на НАП, в който ще получи издадения ПИК. От съображения за сигурност, кодът се дава само лично на клиента или на упълномощено от него лице в запечатан плик, защото всички действия извършени с ПИК, включително подаване на декларации и документи, се считат за саморъчно подписани. Повече информация може да бъде намерена на официалната интернет страница на НАП (nra.bg).

От НАП отбелязват, че в последните години е налице забележима промяна в поведението на задължените лица и по-висока степен на доброволно спазване на данъчно-осигурителното законодателство. Информационните и комуникационни кампании на приходната агенция имат за цел да насърчават гражданите и бизнеса да спазват доброволно своите задължения, както и да запознават работниците и служителите с рисковете, ако се съгласяват да се осигуряват на по-нисък от реалния си доход, като вземат част от възнаграждението си „в плик“.

Коментари

Няма коментари по темата.

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *