С кого трябва да сме? С Европа (зелено) или с Русия (червено)

or

гласували: 1,096

Кавал свири

Theodosii-Spassov_1

Снимка: theodosiispassov.com

Виртуозният български музикант Теодосий Спасов “ще надуе” кавала в Пещерата на нимфите в Мадара във вторник вечерта. Световноизвестният джазмен ще свири с Шуменския симфоничен оркестър в рамките на фестивала “Музикални дни – Мадарски конник”.

 
В концерта на 23 юни ще бъдат изпълнени творби от Теодосий Спасов, а диригент ще бъде Станислав Ушев, съобщиха организаторите. За шуменските меломани автобуси ще тръгнат в 17.45 от паркинга пред Община Шумен. При лошо време концертът ще се проведе в зала “Проф. Венета Вичева” в сградата на Община Шумен.

 
Теодосий Спасов е роден през 1961 година в Исперих. Започва да свири на кавал в Котелското музикално училище. Завършва Академия за музикално и танцово изкуство в град Пловдив със специалностите “Ръководство на народни състави” и инструментален факултет – кавал. Има издадени над 20 компакт диска, а през 1994 година името му е включено в Световната енциклопедия по музика, издадена в Лондон.

 
Концертът край конника не е първата поява на Теодосий Спасов в Голямата пещера. В някогашното светилище на нимфите джазменът записва през 2010 “Магията на Мадара”, съвместно с оркестъра за народна музика на БНР с диригент Христофор Раданов и известни български изпълнители на народни песни. Уникалният запис е направен именно в Голямата Мадарска пещера и е издаден в аудио и видео формат, с надписи на български и на английски език.Дисковете са разпространени във всички културни центрове на България по целия свят.Уникалният запис е единствен по рода си с акустичната си характеристика и дава възможност едни от най-известните певци и инструменталисти на България да бъдат записани едновременно Голямата Мадарска пещера – светилище на 8 хиляди години, сакрално място за траки, прабългари и християни.

 

 

Импровизация на кавал. Запис от Голямата Пещера в Мадара. 

Коментари

Няма коментари по темата.

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *