С кого трябва да сме? С Европа (зелено) или с Русия (червено)

or

гласували: 1,542

И проф. д.х.н. Христомир Христов влиза в кметската битка за Шумен

 

“Върнах се в България, за да помогна – споделя световноизвестният учен проф. д.х.н. Христомир Христов. – Постигнах професионална реализация в най-престижните университети в света. Но аз съм шуменец и след като аз мога, то и градът ни може да се окаже напредничав. Искам Шумен да бъде модерен и богат град, в който човек успява заради способности и достойнство. Ще работя за това!”

Като номиниран от местната коалиция ДБГ (БНД, ССД, “Ние идваме”) днес световноизвестният учен беше регистриран за кандидат-кмет на община Шумен за местните избори на 29 октомври 2023 г.

Проф. д.х.н. Христомир Христов има завидна професионална кариера. Той е роден на 26 ноември 1958 г. в Шумен, завършил е днешната Профилирана езикова гимназия “Никола Йонков Вапцаров”, а след това  Московския институт на стоманата и сплавите (1978-1984). Успешното си научно развитие продължава в Българската академия на науките в София и близо 20 години работи в чужбина – Германия, Япония, Франция и 17 години в University of California (Университета на Калифорния) в Сан Диего, който се сочи за най-могъщия като численост, средства и като материална база университет в света. През 2022 г. проф. д.х.н. Христомир Христов получи почетната титла Doctor honoris causa на Шуменския университет “Епископ Константин Преславски”, където и в момента преподава теоретична химия. Тогава за втора поредна година той беше включен в изключително престижната класация на Станфордския университет за цялостен научен принос сред двата процента на най-влиятелните учени в света. Да припомним и това, че през 2008 г. за високи достижения в областта на науката и по предложение на университета в Сан Диего шуменецът стана първият българин, който получи от американското правителство званието “US Outstanding Professor/Researcher” (“Изключителен професор/Изследовател на САЩ”).

Проф. д.х.н. Христомир Христов подчерта, че през целия си живот винаги е бил безпартиен. “И моите близки до трето коляно никога не са членували в партия” – допълни с усмивка. Но заяви категорично: “В листата за общински съветници на нашата местна коалиция се открояват много активни хора в Шумен. Те са доказани професионалисти с опит, които покриват с експертиза функциите и дейностите на общината и имат визия за развитието на града. Те ме спечелиха за каузата и за кандидатурата ми. Това са шуменци, които са обединени от голямото си желание да работят за своя град!”

Първите трима в листата са дългогодишни и много опитни общински съветници – водач е Христофор Крумов, втора е д-р Бисерка Йовчева – почетен професор на Шуменския университет, трета – Даниела Русева, която няколко мандата е била председател на общинския съвет. Четвърти е д-р Владимир Йолов – бивш областен управител в Шумен. Пети е проф. д-р Христомир Христов – почетен доктор на Шуменския университет. Следват Пламен Стайков, Петър Иванов, доц. инж. д-р Драгомир Василев, д-р Мариела Обретенова… Местната коалиция регистрира пълна листа от 41 кандидати за общински съветници:

Инж.Христофор Крумов Крумов

Д-р Бисерка Бончева Йовчева – почетен професор на ШУ

Адв. Даниела Кирилова Русева

Д-р Владимир Станчев Йолов

Проф. д-р Христомир Йорданов Христов – почетен доктор на ШУ

Пламен Христов Стайков

Петър Иванов Иванов

Доц. д-р инж. Драгомир Иванов Василев

Мариела Огнянова Обретенова

Женя Бранимирова Веселинова

Галина Тодорова Илиева

Ясен Живков Стойчев

Сезян Ахмед Мустафа

Благовест Иванов Банков

Владислав Радков Радков

Елеонора Юлиянова Цветанова

Калоян Христов Тодоров

Харалан Илиев Стефанов

Иванка Йорданова Ангелова

Светлана Николаева Георгиева

Атидже Орханова Юручева – Исмаилова

Младен Жечков Гинев

Сергей Методев Стойков

Дона Стоянова Иванова

Светлана Каменова Петрова

Росен Симеонов Станчев

Анатоли Илиев Дочев

Христина Димчева Димитрова

Павлин Веселинов Григоров

Йордан Николаев Йорданов

Дора Неделчева Дончева

Миглена Красимирова Велчева

Димитрина Иванова Христова

Анелия Христова Веждарова

Кристиян Станиславов Няголов

Николай Траянов Иванов

Донка Нейкова Петрова

Денчо Тихомиров Денев

Радослав Юриев Йорданов

Марияна Йорданова Вълчева

Асен Димитров Митев

Пресцентър ДБГ

Коментари

Няма коментари по темата.

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *