Страхувате ли се от коронавируса?

or

гласували: 813

…И да работя за тяхното благоденствие

Новоизбраните общински съветници се заклеха да служат на интересите на шуменци.

В името на благоденствието на шуменци и работа в полза на обществото се заклеха днес общинските съветници от новоизбрания Общински съвет. Клетва положиха и кметът на Шумен Любомир Христов, както и кметовете на селата от общината.

 

 

Кметът инж. Максим Иванов (мандат 1995-1999 година) откри първото заседание на Общинския съвет като най-възрастен сред градските избранници.

Първата за мандата сесия по традиция открива най-възрастният общински съветник и този път честта се падна на инж. Максим Иванов, бивш кмет на Шумен. След  химните на Република България, на Европейския съюз и на Шумен, Любомир Христов положи клетва и получи правото за втори мандат да носи кметската огърлица и да съхранява символичния ключ на Шумен, които му бяха връчени от инж. Иванов.

Доайенът на общинския съвет инж. Максим Иванов връчи на кмета Любомир Христов и символичния ключ на общината.

„Благодаря на съгражданите си, които показаха, че пътят, посоката, която сме избрали, е вярна. Изборната кампания приключи, време е за работа. Хората очакват от нас изпълнение на конкретните обещания, отхвърляне на проблеми, реализиране  на проекти и всичко това да го постигнем с по-бързи темпове. Шуменци си свършиха работата – гласуваха, избраха ни, подредиха ни – така, по този начин, както сме тук, в тази зала и очакват да покажем мъдрост, да не допускаме политически заигравки, които да ни попречат за решаването на важни задачи за града. Очакват консенсус и пълна прозрачност по големи проекти, които са важни за гражданите на Шумен. Очакванията им са  безспорни, отговорността за тях е наша – моя и на вас като общински съветници. Надявам се, че всички ще се съобразим с това, което искат от нас нашите съграждани. Аз обещавам да бъда кмет на всички, независимо от политическата им принадлежност, техния етнос, пол и възраст, обещавам да търся вашата подкрепа, обещавам да търся подкрепата на нашите кметове, за да реализираме през следващите 4 години това, което всички заедно обещавахме.“, каза в първото си за този мандат обръщение към шуменци Любомир Христов.

 

В обръщението си лидерът на БСП избегна употребата на думата кмет и се обърна към новоизбрания кмет на Община Шумен с обръщението “Г-н Христов”, като напомни, че БСП обжалва избора.

В своето изказване Веселин Пенчев ат БСП коментира, че разликата от 77 гласа, с които Христов е избран, прави задачата му пред гражданите на шуменската община много отговорна. „БСП обжалва резултатите и съдът ще прецени дали този избор е бил законен или не, но дотогава, а и след това, ако бъде потвърден изборът, г-н Христов трябва да си даде сметка за всички онези граждани, които гласуваха за един нов път, за пътя на промяната. Трябва  да се потърсят грешките от предходното управление и много ясно да се чуват проблемите на гражданите и те да бъдат решавани.  Заявявам, че ние ще бъдем коректив за това, този общински съвет, тази кметска администрация да решават многобройните проблеми на гражданите, които бяха потъпквани през изминалите четири години. Пожелавам на всички новоизбрани – кмет на община, кметове на кметства, общински съветници – да сме на висотата на задълженията си през следващите четири години“, подчерта Веселин Пенчев, общински лидер на червената партия.

За поста председател на общинския съвет се състезаваха кандидатурите на БСП и ГЕРБ – Веселин Пенчев и Красимир Минчев.

Новоизбраният Общински съвет с тайно гласуване избра за свой председател Красимир Минчев от ГЕРБ, който получи 21 гласа. БСП издигна за председателското място Веселин Пенчев, който събра 11 гласа. 9 от гласовете в урната бяха недействителни.

Със смазваща разлика срещу опонента си – 21 на 11 гласа в тайно гласуване Красимир Минчев беше избран за председател на Общинския съвет. Тъй като по информация на Шмоко.бг ДПС са пуснали празни пликове, минимум двама съветници от “За Шумен” са подкрепили кандидатурата на ГЕРБ.

 

Красимир Минчев е с висше военно образование, бил е общински съветник, народен представител, военен аташе и два мандата посланик на България в Украйна. Той благодари на колегите си за избора. „За мен е чест и дълг, огромна отговорност и предизвикателство след 12 години, когато бях общински съветник, днес да имам честта да ръководя този авторитетен форум. Ще бъда председател на ОбС, няма да деля съветниците по партиен признак, по симпатии и антипатии. Надявам се да бъда успешен и заедно да работим за развитието на Шумен“, каза в първото си обръщение към съветниците новият председател на ОбС Красимир Минчев.

Това са шуменските първенци за следващите четири години.

Първото заседание на новоизбрания Общински съвет в Шумен завърши с колективна снимка пред сградата на Общината.

Коментари

Няма коментари по темата.

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *