Страхувате ли се от коронавируса?

or

гласували: 922

История в спрей и цвят

Историята на Шуменския край със спрей и цветове рисуват в рамките на двудневен пленер в Шумен майстори на аерозолните боички и четката от цялата страна. Пъстрото събитие е част от второто издание на фестивала на уличното изкуство “Шумен и буден”.

На поканата на Шумен за участие в пленера се отзоваха някои от най-известните имена в това изкуство:  Stanislav Trifonov Nasimo,140 Ideas/One for all ideas (JRMN&YETO), Aleksi Ivanov, Esteo, Pavel Epik Kaloyanov,GLOW, Димитър Механджийски (Stern), Kotk, Devour Skew, Kemsa.rt, OSMClan(METH, SCAPE, KOSTUR, SEE), СОЛАР. Основната площадка на творците е подпорната стена на бул. “Симеон Велики” срещу южната стена на Томбул джамия.

Пленерът е едва в първия си ден, но вече се виждат идеите на творците, които са черпили вдъхновение от историята на шуменския край. Един от сюжетите представя елемент от Преславското златно съкровище, друг е взел “назаем” скулптурата на Борис Първи Покръстител от Мемориалния комплекс “Създатели на българската държава”. Образат на жена от тракийско племе е прекопиран в изрисуваната до нея българка от по-ново време с народна носия от тукашния край.

Царска каменнна осанка и детско лице едно до друго – игра с троновете, импровизира авторът. Конник прехвърля на 15-ина километра на изток към глобалния символ на България Мадарския конник, а сред всичко това гледа, както ни гледа отнякъде един от най-известните шуменци от съвремието Тодор Колев.

Коментари

Няма коментари по темата.

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *