С кого трябва да сме? С Европа (зелено) или с Русия (червено)

or

гласували: 835

Искат пари за болницата

Здравната комисия към Общинския съвет в Шумен отказа да одобри проекта за бюджет на община Шумен за тази година в частта му за здравеопазване и социална политика. Шестима от членовете се въздържаха, а председателят на комисията д-р Ивайло Петров гласува против. Причината е отказът на общинската администрация да обезпечи финансово докладната на директора на МБАЛ д-р Димитър Костов, с която той иска 100 000 лв. за ремонта на помещенията заради пребазиране на болничната аптека. Обяснението на финансовия отдел, в лицето на зам.-кмета Татяна Костова и на директора на дирекцията Десислава Петрова, бе че за миналата година освен традиционните 100 000 лв. за апаратура, са били отпуснати и 230 000 за асфалтиране на алеите на болницата. С  това кметската управа счита, че няма финансови задължения за тази година към МБАЛ, макар че алеите са общинска собственост, а не на болницата. Този подход не хареса на здравната комисия, която настоя за намиране на необходимите средства с цел задържане на пациентите в Шумен, вместо изтичането им към здравни заведения в други градове.

Здравната комисия се въздържа от вземане на решение и по докладната на съветник Добромир Драев, с която той предлага да се учреди специална комисия, която да следи, анализира и контролира работата на местното ВиК. В докладната Драев предлага още общината да изтегли заем от 100 000 лв. за разкриване на алтернативни водоизточници. Според  зам.-кмета по икономически въпроси Росица Антонова общината не е в състояние да тегли такъв заем, както и със своя миноритарен дял да контролира дружеството. Според зам.-кмета по здравеопазване д-р Светлана Маркова пък не е ясно как тази комисия ще може да въздейства върху ВиК-дружеството, което предстои да влезе в държавен холдинг.

Според съветник Бисерка Йовчева комисията не би могла да контролира, но може да следи, да иска отчет за състоянието на дружеството и за качеството на водата. Йовчева предложи тази дейност да се вмени на комисията по екология и селско стопанство. В крайна сметка здравната комисия се въздържа от решение по тази точка.

Не бе приета и докладната за промени на цените за паркиране. Според Бисерка Йовчева усилията на ОЖИ трябва да бъдат насочени към изграждане на нови паркоместа, а не само чрез разчертаване да се разширява синята зона, за да носи приходи на дружеството. И този път 6-има се въздържаха, а Бисерка Йовчева гласува против.

Разглежданите от здравната комисия докладни ще се обсъждат на сесията на 30 януари.

Коментари

Няма коментари по темата.

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *