Страхувате ли се от коронавируса?

or

гласували: 824

Инфо за граждани

Географско-информационната система /ГИС/ на Община Шумен е окончателно завършена и гражданите вече имат достъп до нея. Системата бе представена на пресконференция днес от зам.-кмета Боян Тодоров и информатика Николай Стойчев. Според кмета Любомир Христов системата предлага изключително удобство на гражданите и инвеститорите, които могат от офиса или дома, чрез страницата на Община Шумен, да направят необходимите справки.

ГИС-системата представлява набор от карти, които са публично достъпни и които могат да бъдат наслагвани и сравнявани и дават бърза информация на гражданите, каза инж. Тодоров.  Системата съдържа три софтуера. Първото въведено ниво бе за скици и документи, които общината притежава. Чрез въвеждането на втория софтуер стана възможно служителите на общината на място, на обект, чрез телефон или таблет да имат достъп до системата и да правят справки за имотите или за незаконното строителство. И двата модула, в които има лични данни на собствениците на имоти в града и общината, са достъпни само за оторизирани служители.

В третия въведен софтуер, който е предназначен за гражданите и е безплатен, липсват лични данни. Във всяка карта има съответни атрибути и когато се чукне с мишката върху тях, излиза пълната информация.

На този етап от разработката е създадено меню, което съдържа адреси на имотите, регулационен план, канализационна и ВиК-мрежа, подземни комуникации, ел. мрежа, газификазионна мрежа, кадастрална карта. Нанесени са зелените площи, дърветата, като на всяко дърво можете да видите местоположението, вида, възрастта, височината. В ГИС-системата можете да видите и синята зона, паркоместата и паркоматите, включително местоположенията на кошчета за отпадъци, контейнери за дрехи и др.

Системата разполага и с ортофотозаснемане  чрез дрон, чрез които могат да се видят подробности от града в 3D измерение, използвани са и връзки с Гугъл.

В последните две менюта можете да видите Общия устройствен план на гр. Шумен и Общия устройствен план на Община Шумен.

Според инж. Тодоров ГИС дава възможност да се решават бързо много задачи и да се информират гражданите без да се налага да идват в Общината.

Системата ще е много полезна освен за гражданите и за кандидат инвеститорите, които лесно ще могат да се ориентират какви комуникации има в района в който искат да инвестират, какво строителство е позволено и всичко, което ги интересува, преди да подадат заявление в общината за своите намерения, подчерта Христов.

Системата е отворена, ще може да се надгражда, както и да се осъвременява. Няма друга такава система в страната, за пръв път в Шумен е въведен такъв достъп и богата информация, похвали се кметът.

Коментари

Няма коментари по темата.

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *