Страхувате ли се от коронавируса?

or

гласували: 824

Интеграция в Преслав

Зала за лечебна физкултура, психо-сензорна стая, зали за индивидуална работа и помещения за групова работа с деца с увреждания и техните семейства са разположени на двата етажа на новите Център за обществена подкрепа и Дневен център, които бяха официално открити в четвъртък във Велики Преслав. Лентата на неузнаваемата след ремонта сграда срязаха кметът д-р Александър Горчев, областният управител Стефан Желев и народният представител Иван Иванов.

Първият дюбел, който постави началото на строителните дейности по реконструкцията на пустеещата 20 години бивша детска градина, беше забит на 1 ноември м. г., а реконструкцията беше извършена от консорциум “Е-плант проект” за ок. 9 месеца.

“Това, което поставих като задача на общинската администрация и на хората, които работиха, беше да вдъхнем нов живот в друго направление на наши обекти, които с течение на годините бяха занемарени или пък бяха преустановили своята дейност. Оттук нататък тази сграда има нов живот и това е първият етап от реновирането на няколко други сгради. Това е един етап от увеличаване на социалните услуги на територията на община Велики Преслав, които през годините преминаха през създаването на Център за настаняване от семеен тип, закриване на нашия дом за деца и юноши, създаване на наблюдавано жилище, център за социална рехабилитация, сега тези центрове. Може би в първата десетдневка на септември ще направим и първата копка на центъра за възрастни хора в Имренчево.” – коментира преди откриването на центровете кметът д-р Александър Горчев.

 

“Когато се бяхме събрали за символичното начало на строително-ремонтните дейности си спомням, че денят беше хладен, есенен, подтискащ, мрачен и някак се допълваше от вида на сградата тогава – необитаема, някак си запусната, недобре поддържана, отдавна в нея нямаше живот. Изпитвахме леко безпокойство и си дадохме куража, че ще успеем да превърнем това, което сме написали на хартия в обект, на който да вдъхнем нов живот. Днес имаме възможност да покажем това, което свършихме през тези 9 месеца и днешният ден за нас е топъл, слънчев, приятен, цветен ден. Ден, в който подобно на екип от художници, които рисувахме в продължение на девет месеца, днес имаме възможност да представим нашата цветна реализирана изпълнена обща мечта.” Това обяви пред събраните гости, социални работници и потребители координаторът на проекта Нина Асенова.”Правим нещо много полезно и чакано за децата и семействата, които животът е поставил пред трудни ситуации. Вярваме, че благодарение на удобствата, които сме създали тук и социалните услуги, които предоставяме, тяхното ежедневие ще бъде малко по-леко и по-спокойно. Затова решихме днес да не правим специална украса от балони и флагчета, защото най-подходящата украса тук ще бъдат усмивките и щастливите лица на потребителите.” – допълни в емоционално обръщение към участниците в импровизираното тържество Нина Асенова.

Сградата на новия социален комплекс е съобразена с всички изисквания за енергийна ефективност с топлоизолация на стени, подове и таван, подменена дограма, отопление чрез котел на биомаса, за битовата гореща вода се използва соларна инсталация, всички осветителни елементи са с LED-тела.

За лесен и безпроблемен достъп на потребителите до горния етаж на сградата е изграден панорамен външен асансьор, в предната част на двора е направена беседка със сензорна градина, а в страни и детска площадка за деца с увреждания.

“Оттук нататък имахме за задача и вече я осъществихме, втория етап за спечелване на проекта за развитие на дейностите в центровете. Той беше спечелен и ще се осъществява в продължение на 43 месеца с осигурено финансиране.” – обясни близкото бъдеще на новите центрове кметът д-р Горчев. За 14-те позиции в двата центъра се явили 60 кандидати от Велики Преслав и страната.

Проектното предложение на Община Велики Преслав „Разкриване на социалните услуги Дневен център за подкрепа на деца с увреждания и техните семейства и Център за обществена подкрепа в гр. Велики Преслав“ за двете социални услуги получи финансиране от 1 178 863, като след изтичане на проекта услугите ще продължат да бъдат предоставяни вече като държавно делегирана дейност. Капацитет на Дневния център е 30 деца с увреждания, а на Центъра за обществена подкрепа – 50 лица, с 4 места за спешен прием.

Коментари

  • Диана септември 3, 2019 в 4:15 pm

    В тази детска градина към ходила като дете.Това което си спомням беше красив шадраван,много деца през лятото и много цветя и дървета.Радвам се,че е възстановена и ремонтирана.

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *