Справя ли се правителството с проблемите пред България?

or

гласували: 430

Иновации на последния етаж

Свареното яйце като визуализация на земното кълбо. Черупката са тектоничните плочи, белтъкът – мантията, а жълтъкът – ядрото на нашата планета.

124 учители от областите Благоевград и Ямбол се регистрираха и участваха в първия си по рода в страната открит STEM урок в СУ „Сава Доброплодни“. Организатор на онлайн проявата беше РУО – Шумен и ст. експертът по математика Десислава Борисова, а домакини – учениците от VI б клас, преподавателите д-р Ангел Ангелов и Захари Николов и СУ „Сава Доброплодни“, съобщиха от учебното заведение.

Темата на урока беше формулирана като „Математика, физика, география и информационни технологии или… защо е готино да си изследовател“. Урокът обединяваше учебен материал по четирите предмета в съчетание с практически упражнения, затвърдяване на вече известни знания и получаване на нови. По интересен и нетрадиционен начин учениците – изследователи проведоха експерименти, свързани със звука и звуковите вълни и научиха принципа на работа на музикалните инструменти. Знанията за вълните приложиха в усвояването на темата за земетресенията. Откриха приликите между… свареното яйце и структурата на земята. Учиха се да обработват и въвеждат данни в таблици в Excel, да работят с карта и да използват мащаб при изчисляване на разстояния и да разберат реално какво общо имат математиката и земетресенията, а накрая да направят дори сами сеизмограф.

„Целта на този урок е споделянето на добър опит между колегите, защото децата в днешно време искат уроците да бъдат по-динамични и по-интересни. Това е нещо ново и за колегите и за нас. Идеята беше за STEM урок, защото тепърва започва създаването на такъв тип уроци и няма много хора, които да работят в тази насока. Тук имаме колеги, които се занимават с това от дълги години. Кабинетът е от една година, но екипът е работил и преди неговото създаване. Такива уроци, в такъв формат, така организирани, не са правени досега.“ – заяви след края на учебния час ст. експертът по математика Десислава Борисова. До крайния час за регистрация в 16.00 часа в урока се включили 124 учители. “Вероятно щеше да има и още желаещи, но спряхме до 16.00, защото не знаехме ще издържи ли системата на по-голямо натоварване, заяви пред Шмоко.бг Десислава Борисова.

STEM центърът в СУ „Сава Доброплодни” е финансиран с 280 хиляди лева по националната програма, а училището участва със съфинансиране от собствения си бюджет в размер на 120 хиляди лева за превръщане в таванските помещения в уютна за работа учебна среда. Центърът работи от пролетта на миналата година, а с пълен капацитет от учебната 2021/2022 година.

Коментари

  • Слави Трифонов май 19, 2022 в 2:11 am

    Мартин Атанасов от ул пловдив Не го вземайте на на работа и го махнете от обкръжението си… кълне хората и им се случват лоши неща

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *