С кого трябва да сме? С Европа (зелено) или с Русия (червено)

or

гласували: 1,924

Иновации в действие

Иновативни СТЕМ практики представиха учители от СУ „Сава Доброплодни“ пред колеги и ученици от ОУ „Иван Вазов“ – гр. Харманли, ОУ „Райно Попович“ – гр. Карлово и ОУ „Св. Св. Кирил и Методий“ – с. Ставерци, община Долна Митрополия. В продължение на няколко дни училището бе домакин на мобилност по програма „Иновации в действие“ на МОН, Модул 2 „Форуми за иновации в образованието“. Сред присъстващите беше и Емилия Чапкънова – старши експерт по организация на средното образование в РУО – Шумен.

„Когато реализирахме СТЕМ центъра, притеснението ни беше, той да не остане като един музей. Смело мога да кажа, че това пространство, в което се намираме в момента, се превърна в лаборатория на науките. Тук работят всички колеги от всички дисциплини.“, заяви пред гостите директорът на СУ „Сава Доброплодни“ – Албена Иванова-Неделчева. Ангел Ангелов, учител по информационни технологии и ръководител на СТЕМ центъра коментира, че разработваните уроци се планират месеци по-рано, за да могат да се осигурят всички необходими материали. „Работата с 3D принтерите, роботизираните ръце и роботите е част от инженерната подготовка на учениците ни.“, коментира Ангелов.

Гостите имаха възможност да се включат в СТЕМ урок за 4 клас на тема „Кръговрат на водата“. Под формата на опити участниците наблюдаваха изпаряването на солена вода, създадоха облаци в буркан и отговориха на въпроса защо е необходимо да се опазва природата. Петокласници пък се потопиха в древността. В интердисциплинарния урок, обединяващ история, изобразително изкуство, математика и информационни технологии, децата припомниха знанията си за човешката еволюция. Те трябваше да пресъздадат оръдията на труда, облеклото и пещерните рисунки на прародителите на хомосапиенс, както и да се опитат да запалят огън. Заедно с първокласници, гостите се включиха и в лабораторията за музикални инструменти.

Интерес предизвика разработеният от учители по химия и информационни технологии интердисциплинарен урок по подобие на сериала „От местопрестъплението“. Седмокласници влязоха в ролята на криминалисти, за да разкрият неизвестен извършител, който е освободил от приют всички животни. Разследващите трябваше да идентифицират пръстови отпечатъци. За разкриване на престъпника учениците използваха познанията си по химия, за да направят различни анализи.

По време на обмена бяха обсъдени възможностите за кандидатстване по проекти и предизвикателствата пред учителите при използването на изкуствен интелект. Директори и преподаватели от гостуващите училища се обединиха около мнението, че за да бъдат ефективни СТЕМ центровете, трябва да има постоянно екипна работа и обмяна на опит в различните направления.

Ползотворното партньорство продължава, от 25-ти до 27-ми март домакин на мобилността ще бъде ОУ „Иван Вазов“ – гр. Харманли.

 

Коментари

Няма коментари по темата.

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *